ŽESTOKA OPASKA ERDOGANA: "Pravedan svijet je moguć, ali ne sa Amerikom!"; Turski lider otkriva šta treba što prije URADITI

Erdogan je optužio i Washington i Vijeće sigurnosti UN da su se svrstali uz Izrael uprkos pogoršanju humanitarnih uslova u Gazi

  • Svijet

  • 09. Dec. 2023  

  • 0

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan oštro je kritikovao američki veto na rezoluciju UN-a koja poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze i poručio je da Vijeću sigurnosti UN treba da bude reformisan.

Za rezoluciju Vijeća sigurnosti u petak je glasalo 13 zemalja, Velika Britanija bila je suzdržana, a Sjedinjene Države stavile su veto na tekst kojim se poziva na "trenutni humanitarni prekid vatre" u Gazi, uprkos pritisku generalnog sekretara UN-a koji je osudio "kolektivno kažnjavanje" palestinskog naroda.

"Nažalost, prekid vatre je odbačen, samo je Amerika glasala protiv. Je li to pravda?", pitao je Erdogan na skupu o ljudskim pravima u Istanbulu.

"Pravedan svijet je moguć, ali ne i s Amerikom", optužio je turski predsjednik.

"Čovečanstvo ne može da napreduje uz ovakve Ujedinjene nacije, uz ovakavo Vijeće sigurnosti. Vijeće sigurnosti mora da se reformiše", rekao je.

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan je u intervjuu emitovanom nakon zasedanja SB UN rekao da je Amerika ostala usamljena u svom stajalištu.

"Naši prijatelji su ponovo rekli da je Amerika sada ostala sama, posebno nakon današnjeg glasanja u UN", rekao je Fidan u intervjuu za TRT u petak.

Izjavu je Fidan dao nakon sastanka s kolegama iz Organizacije za islamsku saradnju i Arapske lige koji su se sastali s američkim državnim sekretarom Anthonyjem Blinkenom u Washingtonu. Članica NATO-a Turska, za razliku od svojih zapadnih saveznika i zemalja Persijskog zaliva, ne smatra palestinski pokret Hamas terorističkom organizacijom.

Nacrt rezolucije pripremljen je pošto je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u pismu Vijeću sigurnosti aktivirao član 99. Povelje UN, prvi put otkako je preuzeo dužnost 2017. godine, a koji omogućuje generalnom sekretaru da skrene pažnju Vijeća sigurnosti na "bilo koje pitanje koje, po njegovom mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...