JEDAN IZUM MIJENJA SVE: Patentiran uređaj koji kontrolira potrošnju guma, pogledajte ga na djelu… (VIDEO)

Inovativni uređaj koristi elektrostatiku i protok zraka oko točkova za hvatanje čestica guma, kao i za obradu i ponovnu upotrebu u raznim aplikacijama, stvarajući sistem zatvorene petlje.

  • Auto

  • 23. Nov. 2020  23. Nov. 2020

  • 0

Svi znamo da se gume troše, ali nikada ne razmišljamo gdje ide sitna prašina. Mikroplastika se obično povezuje s plastikom za jednokratnu upotrebu, ali u Europi se godišnje proizvede pola miliona tona zbog trošenja guma. Ulazi u naše plovne puteve, hranu koju jedemo i zrak koji udišemo, čineći do 50 posto emisija mikročestica PM2.5 i PM10 iz cestovnog prometa. 

Presudno je u prometu razmotriti posljedice trošenja guma tako da ne zamjenjujemo jedan izvor onečišćenja drugim. Prošlog ljeta, vlada Velike Britanije uputila je poziv na akciju i zatražila rješenja, a tehnologija "The Tyre Collectivea" odgovor je na to pitanje.

Oni su otkrili da čestice guma koje s trošenjem odlaze s gume, pozitivno nabijene zbog trenja. Koristeći niz elektrostatičkih ploča, uređaj trenutno lovi 60 posto svih čestica u zraku. Niske je energije i može se napajati direktno iz alternatora automobila. Testirano rješenje rezultat je saradnje sa stručnjacima za aerodinamiku i nauku o materijalima s "Imperial Collegea". Smješten blizu mjesta gdje se guma susreće s cestom, s dovoljnim razmakom od tla, uređaj iskorištava protok zraka oko točkova. Pričvršćen je na zglob točka, slobodan za kretanje i okretanje s ovjesom i prilagodljiv različitim vozilima. Snimljene čestice gume pohranjuju se u uložak unutar uređaja i prikupljaju tokom servisiranja.

Gume su prikriveni izvor zagađenja mikroplastikom, a zdravstene posljedice udisanja tih čestica mogu biti vrlo opasne. EV i regenerativno kočenje dramatično će smanjiti emisije štetnih plinova, a ostat će trošenje guma i kočnica – za rješenje tog problema nudi se ovaj patent.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...