GUMA VAM ISPUŠTA ZRAK: Ovo su najčešći razlozi i NISU VIDLJIVI golim okom - na ovo posebno OBRATITE PAŽNJU

Starost pneumatika i izloženost različitim uslovima na putu mogu dovesti do njegovog propadanja.

  • Auto

  • 05. Jan. 2024  

  • 0

Jedna od stvari koja najviše frustrira vozače jeste muka s pneumaticima, koji iz nekog razloga ispuštaju vazduh. Stručnjaci navode da gume mogu izgubiti pritisak zbog promjena temperature, ali ako je ona konstantna, a problemi ne prestaju, morate se obratiti vulkanizeru.

Starost pneumatika, izloženost različitim uslovima na putu i druge okolnosti, mogu dovesti do njegovog propadanja. Ali, kako utvrditi problem ako ne vidite očigledno oštećenje?

Mogući uzroci problema:

U slučaju ispuhanih guma savjetujemo da obratite pažnju na ove stvari, jer mogu biti uzrok vaših muka:

Oštri predmeti

Svaki prelazak preko komadića stakla, eksera ili oštrih kamenčića može dovesti do oštećenja. Ono ne mora da bude vidljivo za oko, ali može zadati ozbiljne muke. Zato je važno da se posavjetujete s vulkanizerom. On će provjeriti da li pneumatik negdje pušta i ukoliko pronađe nedostatak, obavijestit će vas može li da se popravi, prenosi RD.com.

Loši ventili

Ventili pneumatika mogu vremenom da oslabe. Uz to, možete ih oštetiti ako udarite o ivičnjak ili ako auto sređujete u perionici na četke. Obratite pažnju na ventile i redovno mijenjajte kapice (nemojte ih zavrtati prejako).

Pocijepana guma

Izgreban ili pocijepan pneumatik može da zada mnogo problema, posebno ako je oštećenje sa strane. Vožnja s oslabljenom gumom, pa čak i ako je oštećenje malo, veoma je opasno!

Pušta na felgi

Kako vrijeme prolazi, guma postaje kruća. U takvom stanju, neće lijepo prijanjati uz felgu. Ukoliko vulkanizer ne može dobro da pričvrsti pneumatik za felgu, vrijeme je da kupite nov.

Opasna korozija

I korozija na obodu felge, gdje naliježe guma, može da izazove gubitak pritiska. Zahrđale felng oštećuju nove pneumatike i zato tražite od vulkanizera da provjeri njihovo “zdravlje”.

Ne pretjerujte!

I za kraj, važan savjet: ako želite da dopumpate gumu, obratite pažnju na nivo pritiska, koji navodi proizvođač. U slučaju da pretjerate, može se javiti niz problema, pa čak i rizik da pneumatik eksplodira ako pređete preko izbočenih šahtova ili ivičnjaka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...