KREŠIĆ OTKRIO SVE ČOVIĆEVE STRAHOVE: "Hrvati su u grču, jer vjeruju da će biti preglasani od drugih naroda"

Mostarci će na lokalne izbore sami, i to sa mjesec dana zakašnjenja, tačnije 20. decembra, i to prvi put nakon 2008. godine.

  • Mini market

  • 23. Nov. 2020  23. Nov. 2020

  • 4

Birači u Mostaru nisu glasali na lokalnim izborima 2012. i 2016. godine, jer su odlukom Ustavnog suda BiH bile suspendovane odredbe Statuta Grada Mostara zbog toga što nisu odražavale jednaku vrijednost glasa u svih šest izbornih područja. Početak izborne kampanje u Mostaru jutros je za N1 komentarisao novinar Zoran Krešić.

"Može se očekivati neka vrsta zaokreta u samoj činjenici da imamo izbore nakon 12 godina, a da li će ta promjena biti nabolje ili nagore, to ćemo vidjeti", kazao je Krešić na početku.

Ističe da se nada da će građani u Mostaru istinski birati, a ne opredjeljivati se po nacionalnoj liniji isključivo.

"Lokalni izbori su pokazali u sredinama gdje su podijeljene, tu se događao popis pučanstva na izborima, a ne nekakvo određeno biranje. Uvijek se biralo između jedne i druge strane, a ne političke opcije. Nadam se da će se u Mostaru birati, a ne samo opredjeljivati."

HDZ nema alternativu, jer Hrvati žive u grču, smatra Krešić.

"Zbog postojanja jednog grča u kojem žive Hrvati u zadnjih 30 godina, HDZ nema alternativu, jer Hrvati vjeruju da će, ako se podijele, dobiti da im drugi biraju predstavnike. S te strane, HDZ-u ide naruku da se ne promijeni Izborni zakon, jer tako uspijeva navesti birače na svoj mlin."

Razgovor Plenkovića i Milanovića?

"Komšić nije izabran ni po Ustavu ni slovu ni Daytonu, to kažu svjedoci i ljudi koji su sjedili u Daytonu i pregovarali. Nevjerovatno je da neko pomisli da su predsjednici Izetbegović i Tuđman stvorili situaciju da Komšić bude izabran", kaže i dodaje:

"Razgovor u Zagrebu je posljedica slučaja Komšić i najave drugih političara da će Hrvate 2022. godine pretvoriti u opoziciju zatim pretvoriti u manjinu, političku a potom nacionalnu. Nesretan sam što se to događa, jer bih očekivao da u BiH imamo puno normalniju situaciju. Dakle, kao što sam govorio, zašto HDZ nema opoziciju, jer su Hrvati u grču, jer vjeruju da će biti preglasani od drugih naroda, prvenstveno Bošnjaka."

"Ta šizofrena situacija u kojoj postoji BiH ih je dovela u situaciju da glasaju za jedne", kazao je Krešić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...