MILAN TEGELTIJA OŠTRO ODGOVORIO OSCE-u: Predsjednik VSTV-a tvrdi da kritike na njegov račun u Izvještaju predstavljaju "nepoštivanje institucija suverene BiH!"

Kako smo već ranije pisali, Godišnji izvještaj OSCE-a, uz brojne druge kritičke analize konkretne pravosudne prakse, pozabavio se i aferom "Potkivanje", u kojoj je Milan Tegeltija bio jedan od glavnih aktera.

  • Mini market

  • 23. Nov. 2020  23. Nov. 2020

  • 6

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, žestoko je na svom Twiter nalogu reagirao na Godišnji izvještaj OSCE-a o radu pravosuđa u kojem su iznesene do sada najkonkretnije zamjerke i najoštrije kritike na rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, njegovog predsjednika Tegeltije, kao i njegovih favorita u Tužilaštvu BiH i drugim pravosudnim institucijama.

"OEBS misija u BiH, u pogledu vladavine prava, NEMA mandat da preispituje i komentariše odluke sudskih i tižilačkih disciplinskih organa, niti da se bavi tumačenjem domaćih zakona od strane nadležnih institucija u pojedinačnim sudskim, tužilačkim i disciplinskim predmetima", napisao je Milan Tegeltija u prvom Twitter komentaru.

Ubrzo nakon ovoga uslijedio je i drugi komentar predsjednika VSTV-a, u kojem navodio da "nezavisnost pravosuđa podrazumijeva nezavisnost kako od uticaja domaćih, tako i od uticaja međunarodnih faktora". Tegeltija u zaključku upozorava OSCE da "ukoliko žele da istinski podrže vladavinu prava, "međunarodni partneri" moraju poštivati institucije BiH kao suverene države te se držati svog mandata i nadležnosti".

Kako smo već ranije pisali, Godišnji izvještaj OSCE-a, uz brojne druge kritičke analize konkretne pravosudne prakse, pozabavio se i aferom "Potkivanje", u kojoj je Milan Tegeltija bio jedan od glavnih aktera. Taj je primjer, stoji u Izvještaju, "pokazao sumornu sliku trenutne situacije u kojoj se nalazi Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće". Komentirajući rad disciplinskih organa VSTV-a koji su oslobodili Tegeltiju bilo kakve odgovornosti, u Izvještaju OSCE-a je zaključeno: "Ovaj apsurdan ishod signalizira toliko krajnje pogrešno tumačenje zakona da razumno izaziva sumnju da je doneseno namjerno da bi se postigao željeni rezultat. U svakom slučaju, ova odluka predstavlja nečuven napad na sudsku odgovornost."

Drugi nosioci pravosudnih funkcija koji su u ovom izvještaju spominjani u negativnom kontekstu (glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, Oleg Čavka, tužilac...) još se nisu oglasili. Nije se čak oglasio ni Tegeltijin prijatelj, zubar koji se hobistički u slobodnom vremenu bavi pravosuđem Muhamed Ajanović.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...