PLENKOVIĆ NAKON FAMOZNOG SASTANKA SA MILANOVIĆEM: "Ako postoji ijedna tema oko koje vlada konsenzus između nas, to je jačanje položaja Hrvata u BiH"

Premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, a prije sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a, dao izjavu za novinare.

  • Regija

  • 23. Nov. 2020  24. Nov. 2020

  • 5

Očekivano, novinare je najviše zanimala sjednica VNS-a o kojoj se puno pričali posljednjih dana. Plenković je izjavio kako su na sastanku usvojene smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu te je odobrena uspostava saradnje sigurnosno-obavještajnih agencija sa stranim službama.

Također, kaže da se na sastanku razgovaralo o radikalizaciji u hrvatskom društvu, u sklopu čega je jednoglasno osuđen napad na Markovom trgu kao krivično djelo s elementima terorizma, a Vijeće je istaknulo dalju potrebu zalaganja za prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

- To je bila rasprava nas 12 ili 13 koliko nas je bilo na sjednici. Raspravljali smo točke dnevnog reda, drugih tema nije bilo, rekao je Plenković.

Kaže kako se predsjednik Zoran Milanović složio da je napad na Markovom trgu imao elemente terorizma, zbog čega je, ističe, i naglasio da je taj zaključak prihvaćen jednoglasno.

- Bio je to sjajan sastanak, rekao je pomalo ironično Plenković.

Plenković je izvijestio i da je na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost Hrvatske konstatirana i usuglašenost oko položaja Hrvata u BiH i zajedničkih napora u jačanju prava Hrvata kao konstitutivnog naroda, "osobito biranja Hrvata u predstavnička tijela BiH, uključujući Predsjedništvo BiH, kao i zalaganje za prava Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori".

- Ako postoji i jedna tema oko koje vlada konsenzus između predsjednika Republike i predsjednika Vlade to je tema jačanje položaja Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Znamo da je njihov položaj u određenim situacijama drukčiji od onoga kao je i slovo i duh Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, rekao je Plenković.

Dodao je kako posebno zabrinjava problem načina izbora člana Predsjedništva BiH.

- Sve skupa posebno nas zabrinjava, i tu smo vrlo jasno artikulirali naš stav, problem izbora člana Predsjedništva BiH, koji bi trebao biti legitimni predstavnik hrvatskog naroda. I s te strane, ova praksa koja se najedanput počela događati 2006. godine za nas je nešto što smatramo da nije dobro, ni korisno, ni funkcionalno za koheziju unutar BiH. I zbog toga tu imamo jedinstven stav, istaknuo je.

Rukovanja sa Milanovićem zbog epidemiološke situacije nije bilo.

- Tu smo mi konzistentni, poručuje premijer.

Rekao je i da Milanović nije kritikovao epidemiološke mjere.

- Ne. Ta tema je apsolvirana i to smo konstatirali, dodao je.

Novinare je zanimalo i je li na sastanku bilo povišenih tonova ili miomilaženju u stavovima.

- Raspravljali smo o nizu tema, ali nije to format sastanka na kojem imate svađe. Prolazili smo točku po točku, a po priopćenju vidite da smo se usuglasili, kaže Plenokvić.

(SB / Jutarnji list)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...