NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Joe Biden dobio poziv koji se ne odbija...

Odnosi Bruxellesa sa SAD-om su dosegli najniži nivo tokom mandata dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

  • Svijet

  • 24. Nov. 2020  24. Nov. 2020

  • 0

Predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvali su novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena da u narednoj godini posjeti Bruxelles radi obnove narušenih transatlantskih odnosa i susreta s evropskim saveznicima.

Michel je tokom 20-minutnog telefonskog poziva u ponedjeljak predložio poseban sastanak sa 27 šefova država i vlada EU-a. Zagovarao je obnovu "jakog transatlantskog saveza", utemeljenog na zajedničkim interesima i vrijednostima, objavio je njegov ured, prenosi Reuters.

Evropska unija spremna je, zajedno sa SAD-om, nositi se s najhitnijim izazovima: pandemijom koronavirusa, ekonomskim oporavkom, klimatskim promjenama, sigurnošću i multilateralizmom.

Stoltenberg je, također, nazvao Bidena i zahvalio mu što je dugogodišnji pristalica vojnog saveza.

Bruxelles je sjedište EU-a i sjedište NATO-a. Odnosi Bruxellesa sa SAD-om su dosegli najniži nivo tokom mandata dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...