OVAKO SE VITEZ OPRAŠTA OD PERE GUDELJA: "Volio je ljude, ali harmonika mu je bila najpreča"

"Još smo u šoku. Niko ne može da vjeruje da nas je Pero napustio iako je posljednjih mjeseci vodio veliku borbu za život. Umro je u Zagrebu", kazao je za "Faktor" Zoran Maroš, prvi saradnik Pere Gudelja i jedan od direktora FIS-a.

  • Hronika

  • 24. Nov. 2020  25. Nov. 2020

  • 0

Vijest o smrti Pere Gudelja rastužila je njegove sugrađane u Vitezu i Lašvanskoj dolini.

"Žali Peru i malo i veliko u Vitezu. U gradu je muk i tišina od jutros. On je jedan od simbola Viteza. Uvijek je pomagao ljudima. Ako nije pomogao, nije odmogao. Nikog nije ostavio gladnog i bez posla. Volio je svoj narod, a i njega je narod volio i Bošnjaci i Hrvati. Od Viteza i FIS-a samo je više volio harmoniku", kaže Nedib Smajić iz Viteza.

Gudelj je preminuo nakon bolesti zbog koje je posljednjih nekoliko mjeseci proveo na liječenju u našoj zemlji, Austriji i Hrvatskoj.

"Još smo u šoku. Niko ne može da vjeruje da nas je Pero napustio iako je posljednjih mjeseci vodio veliku borbu za život. Umro je u Zagrebu", kazao je za Faktor Zoran Maroš, prvi saradnik Pere Gudelja i jedan od direktora FIS-a.

Vijest o smrti uspješnog privrednika pogodila je i Halida Bešlića.

"Pero je bio dobar čovjek, pravi prijatelj… Volio je muziku i harmoniku. Muzika mu je nekako bila najpreča. Za njega me vežu lijepa sjećanja i često smo znali zajedno zapjevati za naše društvo", rekao je Halid Bešlić.

Teško je u Lašvanskoj dolini naći čovjeka koji će reći ružnu riječ o Gudelju. Kako kažu, uvijek je bio spreman pomoći ljudima i mnoge porodice u ovom kraju zahvaljujući njemu dobile su krov nad glavom i riješile svoju egzistenciju.

Gudelj je tokom života imao priliku da se upozna i druži sa najuspješnijim ljudima iz svijeta biznisa iz regiona, ali i iz ekonomije, sporta, muzike. Često je odlazio i na koride, a bio je redovan gost na Čevljanskoj koridi, gdje bi ponesen dobrom atmosferom iz automobila izvadio svoju harmoniku i svirao narodne pjesme i kola za hiljade posjetilaca koji su ga nagrađivali ovacijama i burnim aplauzom.

"Pero je bio istinski Bosanac i Hercegovac. Čovjek koji je svima pomagao i nikog nije mrzio. Za njega nije bilo bitno kako se ko zove ili koje je vjere. Jednostavno, ljude je dijelio samo na dobre i loše. Bio je i ostao čovjek iz naroda i to je njegova najveća vrlina. Nisu ga promijenili ni milioni niti popularnost. Siguran sam da epidemiološka situacija dozvoljava, da bi se na njegovoj sahrani okupilo više od 20.000 ljudi", kaže Besim Gljiva, prijatelj Pere Gudelja i predsjednik Upravnog odbora Čevljanske koride.

Gudelj je bio poznat i kao veliki humanitarac koji je svesrdno pomogao i bosanskohercegovačkim sportistima i bh. sportu, ali i održavanje različitih muzičkih događaja.

Pamti se da je firma Pere Gudelja uplatila kotizaciju zlatnim bh. košarkaškim kadetima koji su 2015. godine postali prvaci Evrope na Eurobasketu u Litvaniji. Nakon što su mladi košarkaši BiH u četvrtfinalnom meču savladali selekciju Njemačke, FIBA je zaprijetila našem savezu izbacivanjem ukoliko ne uplati kotizaciju od 10.000 eura za nastup na takmičenju. Problem je riješio Pero Gudelj i naši kadeti su na kraju osvojili zlato prenosi Faktor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...