JEZIVA MISTERIJA: Niko ne zna odakle su stigla djeca koja su se iznenada pojavila u polju, a kada su ih mještani malo bolje pogledali, uslijedio je novi šok… (VIDEO)

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 25. Nov. 2020  25. Nov. 2020

  • 0

Glavni likovi naše današnje priče su misteriozna djeca pronađena u polju u istočnoj Engleskoj. Naime, za vrijeme vladavine kralja Stephena I u 12. stoljeću, seljane istočnoengleskog Woolpita iznenadio je pronalazak dječaka i djevojčice u blizini jedne od vučijih jazbina po kojima je selo dobilo ime.

Pronađena djeca bila su odjevena u čudnu odjeću i govorila su seljacima nerazumljivim jezikom. No, ono što je bilo najčudnije je boja njihove kože, koja je bila zelena.

Priča o zelenoj djeci iz Woolpita jedna je od najpoznatijih engleskih srednjovjekovnih legendi. Prema dostupnim zapisima, pronađena su djeca u prvim danima nakon spašavanja odbijala svaku hranu osim zelenog boba.

Ipak, s vremenom su počeli jesti i ostale namirnice, što je rezultiralo promjenom boje kože. Ubrzo nakon krštenja, dječak je umro, dok je djevojčica ostala na životu dovoljno dugo da nauči engleski jezik i zaposli se kao sluškinja na imanju jednog plemića. Prema njezinom svjedočanstvu, djeca su dolazila iz zemlje sv. Martina, a u Woolpitu su završila slijedeći zvuk zvona koji su začuli tokom čuvanja stada.

Više je modernih tumačenja ovog događaja. Dok jedni smatraju da je riječ o legendi s izmišljenom tematikom susreta s vilinskim svijetom ili vanzemaljskim elementima, danas je dominantno mišljenje kako je riječ o izgubljenoj djeci čija je loša prehrana uzrokovala promjene u boji kože. Ipak, dvojbe oko njihovog porijekla i dalje postoje.

Prema nedokazanim tumačenjima, riječ je o ostacima starosjedilačkog britanskog stanovništva koje se svojim vanjskim izgledom razlikovalo od došljaka. Prema drugima, postoji mogućnost da su djeca potomci flamanskih izbjeglica koje su u to vrijeme stizale na engleske obale, a bile su smještene u blizini Opatije sv. Martina.

Treći idu toliko daleko da tvrde da su djeca vanzemaljskog porijekla...

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...