SEKUNDE DO RESPIRATORA: Bivši ministar zdravlja Hrvatske tvrdi da je uz ovu vježbu prebolio koronu...

Ličko-senjski župan, a nekadašnji ministar zdravlja Hrvatske Darko Milinović, nakon što je prebolio teži oblik Covida, vratio se na posao.

  • Regija

  • 25. Nov. 2020  25. Nov. 2020

  • 0

Za HRT opisao je tok bolesti zbog koje se u nekim trenucima borio za svaki udisaj.

Sve je počelo bezazleno, samo povišena temperatura i blaga bol u prsima.

- U prvih sedam dana bio sam gotovo bez simptoma. Čak sam se našalio da bih išao vježbati, ali doktori mi ne daju - ispričao je.

Zatim se između sedmog i desetog dana stanje naglo pogoršalo. Tada svoj dom zamjenjuje Covid-odjelom u gospićkoj bolnici.

- Došlo je do obostrane upale pluća, nakon toga oba plućna krila bila su zahvaćena i jetreni nalazi su bili loši, bio sam u jednoj dosta klinički ozbiljnoj kliničkoj slici - rekao je.

Takva je slika trajala danima i minute su dijelile hrvatskog župana od toga da ga iz gospićke bolnice, gdje se težim bolesnicima daje samo kisik, presele u riječku na respirator. Stanje se blago poboljšalo pa su odustali. Kaže da mu je iznimno pomogla vježba koju su mu preporučili kolege ljekari.

Riječ je o - puhanju balona. Ovim se rasteže donji dio pluća, dok spavanje na trbuhu olakšava rad pluća.

Zbog svega što je prošao i zbog bolesnika na odjelu koje je gledao u teškom stanju, poziva sve one koji ne poštuju mjere i umanjuju opasnost virusa, da posjete Covid-odjel u bilo kojoj bolnici.

Nakon gotovo mjesec dana borbe s virusom, kaže da se danas osjeća kao da je rukom sve odneseno. Vratio se poslu, a gotovo svaki dan odlazi barem dva sata u bolnicu da demonstrira vježbe disanja Covid-pacijentima.

Još mu je jedan savjet olakšao muke, kaže, a to je spavanje na stomaku. Tako se olakšava rad pluća.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...