KAKAV TESLA I BAKRAČI: U samo nekoliko minuta hakiran je ključ Muskovog električnog vozila, pogledajte kako ga lopovi mogu ukrasti (VIDEO)

Stručnjaci su uspjeli hakirati ključ automobila Teslinog Modela X za nekoliko minuta. Istraživači s Univerziteta u Leuvenu (Belgija) uspjeli su zaobići sigurnost automobila, preuzeti kontrolu nad automobilom i odvesti se njim.

  • Auto

  • 26. Nov. 2020  26. Nov. 2020

  • 0

Tesla je nakon toga brzo objavio novo ažuriranje softvera kako bi riješio probleme.

Model X, s cijenom od najmanje 90.000 eura, radi s radio-upravljanim ključem za paljenje koji automatski otključa vozilo čim mu se približite. To radi putem Bluetooth Low Energy (BLE) signala koje automobil prima. Signale hvata uređaj u automobilu koji kontrolira Teslin sigurnosni mehanizam – elektronsku upravljačku jedinicu (ECU). Istraživački tim uspio je manipulirati softverom koji se povezuje s ECU-om kako bi mogli natjerati uređaj da vjeruje da ima ispravan ključ. Nakon toga, trebalo je samo nekoliko minuta da se ukrade automobil.

– Iskoristivši dvije slabosti, možemo ukrasti automobil za nekoliko minuta. Na udaljenosti od pet metara šaljemo poruku koja aktivira ključ cilja. Tada na taj ključ možemo poslati svoj softver kako bismo preuzeli kontrolu nad njim. Ovaj postupak traje jednu i pol minutu i lako se može provesti na udaljenosti većoj od 30 metara – objašnjava istraživač Benedikt Gierlich.

Nakon hakiranja ključa, možemo dobiti poruke o otključavanju kako bismo otvorili automobil. Tada uspostavljamo vezu s dijagnostičkim sučeljem vozila. Tada možemo spojiti prilagođeni ključ na automobil, pokrenuti automobil i odvesti se. 

Ovo nije prvi put da istraživači iz Leuvena (Nizozemska) hakiraju Teslu. Na taj su način i ranije mogli kopirati ključ iz Modela S. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...