NA POMOLU JE OGROMAN SUKOB: Izraelska vojska se priprema za napad SAD-a na Iran koji bi mogao uslijediti prije kraja Trumpovog mandata!?

Ove informacije su se pojavile neposredno nakon što je izraelski "Kanal 13" objavio vijest da Washington i Tel Aviv "pripremaju jačanje tajnih operacija protiv Teherana u posljednjim danima Trumpove administracije".

  • Svijet

  • 26. Nov. 2020  26. Nov. 2020

  • 0

"Izraelska vojska se priprema za podršku mogućem napadu Sjedinjenih Američkih Država na Iran", tvrdi nekoliko izraelskih izvora precizirajući da bi se napad mogao desiti prije isteka mandata Donalda Trumpa na funkciji predsjednika SAD-a. Izraelski izvori upućeni u aktuelnu situaciju tvrde kako je riječ o "vrlo osjetljivom vremenskom periodu".

Novinar Barak Ravid, pozivajući se na neimenovane visoke dužnosnike iz Tel Aviva, napisao je u listu "Axios" da su vlasti Izraela naredile IDF-u (izraelskoj vojsci) da se pripreme i da imaju gotov plan u slučaju da SAD odluče pokrenuti napade na iransku nuklearnu infrastrukturu. 

U tom smislu, pripreme se, navode ovi izvori, ne odnose  samo na napad na Iran, već primarno na odbranu od potencijalnog iranskog uzvraćanja udarca, naročito putem snaga nad kojim Iran ima utjecaj u Siriji, Libanu, kao i pojasu Gaze.

Ove informacije su se pojavile neposredno nakon što je izraelski "Kanal 13" objavio vijest da Washington i Tel Aviv "pripremaju jačanje tajnih operacija protiv Teherana u posljednjim danima Trumpove administracije".

Američki list "The New York Times" je početkom ovoga mjeseca objavo da je Donald Trump tražio "opcije" za napad na iranske nuklearne kapacitete, te da su ga od tog plana odgovorili neki visoki američki dužnosnici. No, kako je pisao NYT, ukoliko bi do američkog napada na Iran ipak došlo, gotovo je sigurno da bi primarna meta bilo iransko nuklearno postrojenje za obogaćivanje urana  "Natanz". Iz Irana su najavili kako su spremni pokrenuti "ogromnu odmazdu" ukoliko dođe do takvog napada, a najavljuju i  mogućnost regionalnog rata.

(SB/Agencije)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...