ČUVA BUBREGE I SRCE, ŠTITI OD RAKA, REGULIRA PROBAVU: Ukoliko pojedete samo jednu narandžu dnevno, rezultati će vas oduševiti (VIDEO)

Još su i drevni narodi znali za dobrobiti ovog citrusnog voća, koje izvorno potječe iz jugoistočne Azije, pa su ga koristili ne samo kao hranu nego i kao lijek.

  • Zdravlje

  • 27. Nov. 2020  27. Nov. 2020

  • 0

Doznajte sve o zdravstvenim dobrobitima narandže.

Narandža je izvrstan izvor vitamina C.

Jedan njezin plod sadrži čak 116 posto dnevno preporučenih vrijednosti tog važnog antioksidansa. 

Zahvaljujući bogatstvu vitamina C, redovnom konzumacijom ovog voća znatno ćete osnažiti svoj imunitet i biti otporniji na prehlade i druga oboljenja.

Narandža je bogat izvor i drugih antioksidansa, poput kalija i vitamina B-kompleksa, a sadrži i polifenole i obilje vlakana.  

I kora narandže odličan je izvor vitamina C – samo 1 kašika narandžine kore sadrži čak 14 posto dnevno preporučene količine ovog vitamina.

Osim toga, ona sadrži i limonen, koji ima protuupalna i antikancerogena svojstva (naročito je djelotvoran protiv raka kože).  

Dobrobiti narandže za koje, vjerovatno, niste znali
 

- Povećava alkalnost (lužnatost) organizma

- Smanjuje rizik od raka pluća, dojke i debelog crijeva

- Ima anti-age učinak i sprečava oštećenja na koži

- Balansira nivo šećera u krvi

- Čuva zdravlje očiju

- Snižava nivo „lošeg“ holesterola i čuva srce

- Regulira krvni pritisak i smanjuje rizik od anemije

- Poboljšava probavu

- Sprečava nastanak bubrežnih kamenaca.


Zahvaljujući citričnoj kiselini i citratima koje sadrži, narandža znatno smanjuje rizik od nastanka neugodnih i bolnih bubrežnih kamenaca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...