ŽARKO PAPIĆ O POBJEDI STANIVUKOVIĆA: "To je kao promjena dobro, karakter novog gradonačelnika je loš, izjava o Karadžiću i Mladiću je sramna"

"Pobjeda 'četvorke' u Sarajevu za mene je bila očekivana, kao i temeljni poraz SDA, uz sateltite kao što je DF prije svega, i to ne samo u Sarajevu nego i u Federaciji. SDA gubi u Tuzli, Zenici, Bihaću i Goraždu i ono što je logika je da je promjena na neki način pobijedila", rekao je.

  • Mini market

  • 27. Nov. 2020  28. Nov. 2020

  • 0

Mjesec iza nas na bh. političkoj sceni obilježili su brojni događaji koje je u Danu uživo komentarisao i analizirao Žarko Papić, iz Inicijative za bolju i humaniju inkluziju.

OHR je danas komentairsao novu aferu u vezi sa predsjednikom VSTV-a Milana Tegeltije te su naveli kako ta institucija zaslužuje drugačijeg predsjednika, a Papić je za N1 istakao kako je "defintiivno jasno da Tegeltija mora podnijeti ostavku ili biti sklonjen s tog položaja".

"Vitalni nacionalni interes nije samo forma - on ima i sadržaj. Bitno je svakoj naciji kako njeni predstavnici izgledaju u očima drugih, odnosno da li zastupaju osnovne moralne vrijednosti, da li su profesionalci, da ne kradu i nisu lopovi - e s tog stanovišta vitalni nacionalni srpski interes je da se Milan Tegeltija smijeni", komentarisao je Papić za N1.

Papić je dodao i kako se boji da će i ova afera pasti u neku vrstu haotične pravne procedure ili pokrivena drugom aferom.

"Ovo nije jedina afera koja nije doživjela epilog zato što je Tegeltija samo vrh ledenog brijega. U pravosuđu postoje i dobri tužioci i dobre sudije, ali kad i takvi postoje, zašto na ovakve stvari ne reaguju. Od afere Memić do afere Dragičević koje su ozbiljnije imamo nulti rezultat nakon ne znam koliko godina i to je dokaz da u pravosuđu ništa ne funkcioniše. Ako se Palamentarna skupština BiH, ili entitetski parlamenti ne mogu na ovaj ili onaj način vezivati ili mjeriti stanje u pravosuđu, onda se to otvara neformalnim uticajima. Isključili ste demokratiju koja bi trebala da ide kroz institucije. Žao mi je što i dobri tužioci i sudije u javnosti plaćaju ceh onome što je cjelina stvari - a ona je stvarno loša", naglasio je Papić.

Podsjećajući na aferu respiratori, Papić je kazao kako njemu nije jasno kako kome nije jasno šta se sve dešavalo.

"Činjenica jeste da se stvar počinje zatvarati na način da je to napad na Bošnjake, a kada je riječ o presudama za ratne zločine, onda je to napad na Srbe ili s druge strane, napad na Hrvate. To je direktna politizacija pravosudnog sistema. Uvijek će biti neka vrsta neriješenog rezultata, neko će napadati Novalića a neko će ga braniti, a bojim se da ništa ozbiljno od toga neće biti", dodao je.

Komentarisao je i rezultate lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

"Pobjeda 'Četvorke' u Sarajevu za mene je bila očekivana, kao i temeljni poraz SDA, uz sateltite kao što je DF prije svega, i to ne samo u Sarajevu nego i u Federaciji. SDA gubi u Tuzli, Zenici, Bihaću i Goraždu i ono što je logika je da je promjena na neki način pobijedila", rekao je.

"Pobjeda Draška Stanivukovića u Banjaluci me dijelom iznenadila zato što sam mislio da će mašinerija SNSD uspjeti da na neki način sačuva poziciju gradonačelnika u Banjaluci. To je kao promjena dobro, ali karakter novog gradonačelnika je nešto o čemu bi trebalo razmišljati. Izjava vezana za Karadžića i Mladića je sramotna izjava, i to vrijeđa u ljudskom smislu pa onda negiranje genocida. Interesantno je vidjeti iz kojeg socijalnog okruženja dolazi. Vidjeli smo svi njegovu vilu, pozlaćene podove - tu vrstu neukusa ne mogu da se sjetim da ima", naveo je između ostalog Papić za Dan uživo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...