BEĆIROVIĆ DEMOLIRAO PREDSJEDNIKA VSTV-a: "Vjerovatno je Tegeltija mislio da poligraf osigura Dodik-Lukačevo ministarstvo"

"Građani su uplašeni, pravna nesigurnost je svakodnevno sve veća, a povjerenje u pravosuđe ne postoji", poručio je u razgovoru za Vijesti.ba dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

  • Politika

  • 03. Dec. 2020  04. Dec. 2020

  • 0

- Protiv svakoga se može otvoriti montirana istraga i kasnije podignuti montirana optužnica. Svako može biti nezakonito procesuiran, biti optužen, to me podsjeća na događanja u državama Latinske Amerike. Odgovorni za ovakvo stanje u bh. pravosuđu moraju podnijeti ostavke ili biti smijenjeni, smatra Bećirović.

Na pitanje kako komentira izvještaje međunarodnih organizacija, Bećirović kaže:

- Kada stranci javno pišu ovakve izvještaje onda je stanje najmanje duplo kritičnije, jer se izvještaji sastavljaju u „najblažem“ obliku. Sve je tačno napisano kao i u izvještajima OHR-a Vijeću sigurnosti UN-a. Dobro je što je sada pravosuđe u fokusu. Međunarodni faktor želi zaustaviti ovu pravosudnu lakrdiju u režiji Milorada Dodika i Dragana Čovića i njihovih izvršilaca. Ovako će djelovati i NATO u slučaju bilo kakvog ugrožavanja integriteta i suvereniteta BiH.

Bećirović je za Vijesti.ba komentirao i najnoviju aferu Milana Tegeltije, ali i tvrdnje predsjednika VSTV-a da je sve montirano.

- Izgleda da je sve montirano osim njega. Možda se otkrije, da je i on montiran odnos namještaljka od nekoga sa zadatkom rušenja pravosuđa BiH odnosno ustavnopravnog poretka. Predlažem, da prihvatimo Tegeltijinu želju za poligrafom, ali da to urade najbolji svjetski stručnjaci i da mu se postavi 100 pitanja, koje bi postavili zaposleni u pravosuđu i građani BiH. Međunarodni institut IFIMES se javno stavlja na raspolaganje, da pomogne u organizaciji pronalaženja svjetski najbolje institucije za testiranje na poligrafu. Vjerovatno je Milan Tegeltija u ovom slučaju mislio, da poligraf osigura Dodik-Lukačevo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, kaže Bećirović.

On dodaje da je Milan Tegeltija postao irelevantan, jer je pitanje vremena kada će biti sklonjen sa čela VSTV.

- Ali nisu irelevantne posljedice koje traju i koje prouzrokuju nemjerljivu štetu državi BiH. Visoki predstavnik Valentin Inzko odnosno OHR mora primijeniti ovlasti koje ima na raspolaganju, da zaustavi, da se i dalje urušava treći stup države BiH – sudska vlast. Mora proglasiti moratorij na sve odluke VSTV i Tužilaštva BiH do konstituiranja novog VSTV. To je u skladu sa Daytonskim mirovnim sporazumom, jer urušavanje pravosuđa, pored svih implikacija za građane BiH, prouzrokuje odnosno stvara pravnu nesigurnost, proizvodi i sigurnosni problem u BiH i regionu. Moraju se zaustaviti montirane namještene istrage i montirane optužnice proglašenjem moratorija, jer ionako Tužilaštvo BiH ne radi ništa osim što se bavi dnevnom politikom zajedno sa VSTV. Današnja rasprava u VSTV samo je potvrdila katastrofalno stanje u pravosuđu i sve dosadašnje međunarodne izvještaje o stanju pravosuđa u BiH, navodi Bećirović.

On je prokomentirao i činjenice da se zadnjih godina vode brojni postupci protiv Bošnjaka, što primjećuju i neki analitičari.

- Upravo i takve analize i izvještaji su potvrda stanja, ali je suština da se uspostavi pravosuđe, koje nije protiv pojedinaca i protiv države BiH. Građani se moraju osjećati slobodno, a počinioci krivičnih i drugih djela moraju biti sankcionirani po zakonu, a ne po nečijoj privatnoj volji ili želji. Čim stvorite pravnu nesigurnost zaustavljaju se investicije, sada je situacija eskalirala u regionalni i međunarodni problem. Da li je Milan Tegeltija možda povod za neki novi sukob u BiH. To je može se reći u sadašnjoj situaciji cilj postojećeg stanja, kaže Bećirović i nastavlja:

- Da li će ova ekipa tužilaca Tužilaštva BiH optužiti jednog od najuspješnijih premijera i srušiti vladu FBiH, rušenjem vlade se ruši unutrašnji poredak od javne sigurnosti do penzionera i njihovih penzija. IFIMES već duže vrijeme upozorava na montiranje optužnice protiv federalnog premijera Fadila Novalića. Pravi se pritisak na predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, da mora potvrditi montiranu optuženicu protiv premijera Novalića, a i Debevecu su montirali potencijalni optužnicu. Ko god se suprotstavljala pravosudnoj mafiji odnosno Tužilaštvu BiH predstavlja potencijalnu metu i može očekivati montiranu istragu i optužnicu.

Na pitanje - šta može u postojećoj situaciji učiniti visoki predstavnik Inzko, odnosno OHR, Bećirović kaže:

- Naravno da može mnogo toga učiniti u skladu ovlastima i Daytonskim mirovnim sporazumom. Bonske ovlasti i staviti moratorij za bilo kakvu novu akciju VSTV i Tužilaštva BiH, da se zaustavi pravna i svaka druga nesigurnost države BiH. To je njegova dužnost, a znajući sporost i inertnost u pogledu međunarodne zajednice, možda bi sindikati i udruženja sudija i tužilaca mogla pozvati svoje članstvo, posebno one koji su lojalni profesiji, da se zaustavi ovakvo stanje, odnosno svojevrsni štrajk i protest da se onemoguće montirane istrage i optužnice. Koliko znam ova cehovska udruženja su i ranije kritikovala Milana Tegeltiju i VSTV, koji su srozali ugled pravnika i pravne struke, koja mora dići svoj glas, da se ogradi od Milana Tegeltije, Gordane Tadić, pojedinih tužilaca na Tužilaštvu BiH i sličnih, da sačuvaju svojo profesionalni i ljudski dignitet, koji su zaposlenima u pravosuđu u neposrednoj povezanosti. Nažalost, članovi VSTV nisu imali snage i volje da zaustave Milana Tegeltiju i presudio je ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, koji je jučer izdao saopćenje i zaštitio Milana Tegeltiju. Uskoro će doći vrijeme, da će svi učesnici montiranih procesa krivično odgovarati, bez obzira da li se radilo o tužiocima Tužilaštva BiH ili njihovim naredbodavcima i pomagačima, pojedinima će biti trajno zabranjen angažman u pravosuđu i doći će i do krivičnog procesuiranja.

(SB / Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...