"SB" NA PRESS-u: Pročitajte program nove Vlade Kantona Sarajevo! (FOTO)

Zastupnik Damir Marjanović kazao je da će biti formirano novo Ministarstvo za visoko obrazovanje i nauku, ali da neće doći do širenja administracije. 

  • Vijesti

  • 04. Dec. 2020  04. Dec. 2020

  • 1

Radna grupa koju su činili predstavnici nove većine u Skupštini Kantona Sarajevo, predstavila je danas Sporazum nove skupštinske većine u Kantonu Sarajevo, koji će biti i program djelovanja nove Vlade KS, koja će biti uskoro formirana.

Haris Bašić iz Naroda i pravde kazao je da je to obavezujući dokument za novu Vladu KS. 

„Vjerujemo da je ovo vrijedan pokušaj revitalizacije KS u situaciji kada smo svi na različite načine uzdrmani pandemijom koronavirusa“, kazao je Bašić, prenosi NAP.

On je kazao da je sada situacija mnogo teža nego 2018. godine, kada su pravili Vladu "šestorke". Jedan dio se odnosi na zdravstvo i sve ono što bi u kratkoročnim i dugoročnim mjerama trebalo realizovati. 

Doktor Haris Vranić, predsjednik Savjeta za zdravstvo SDP-a BiH, govorio je o mjerama za zdravstvo koje su sačinili predstavnici zdravstvenih savjeta ovih stranaka.

„Kratkoročne mjere se odnose, koje će biti provodive do kraja mandata ove nove Vlade, a dugoročne bi se mogle provesti u naredne četiri godine. Prva tačka ovih kratkoročnih mjera je provođenje cjelokupnog Akcionog plana u skladu za zaključcima Skupštine KS iz mjeseca augusta, potpuna informatizacija i uvezivanje javnih i privatnih ustanove u KS. Izbacuje se čuvena rečenica „put pacijenta“. Broj timova porodične medicine će se uskladiti s brojem stanovnika. Namjera nam je da besplatno nabavimo aparate za mjerenje glukoze za djecu. Rebalans budžeta ZZO KS s ciljem pravične raspodjele sredstava. Provoditi aktivan nadzor rada Ljekarske komore KS”, kazao je Vranić.  

Cijeli sporazum pogledajte ovdje

alt

(Foto: Slobodna Bosna/A.Kajmović)

Zastupnik Damir Marjanović kazao je da će biti formirano novo Ministarstvo za visoko obrazovanje i nauku, ali da neće doći do širenja administracije. 

Predstavnik NBL-a Mirza Batalović također je govorio o ulaganju u nauku kako bi se sredstva mogla koristiti za naučnoistraživački rad. 

Edin Forto iz Naše stranke kazao je da se posebna pažnja posvetila ekonomskom oporavku od pandemije koronavirusa. 

“Procjene su da će budžet KS biti manji za 150 miliona KM, a slična situacija nas čeka i naredne godine, možda čak i gora. Fokus će biti na racionalizaciji svih izdataka predviđenih budžetom, ako ne spasimo radna mjesta, ne znam šta možemo drugo očekivati. Borba protiv posljedica pandemije bit će duga i teška, ali uz ove partnere, uvjeren sam da ćemo iz krize izaći pametniji, ali i jači”, kazao je Forto. 

Program možete pročitajte ispod:

SPORAZUM-O-PRIORITETIMA-SKUPSTINSKE-VECINE-21-22Preuzmi

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...