ŠTO JE DRŽAVI OTPAD, TO JE ZA NAROD NAJPOŽELJNIJE: Evo kada institucije BiH prodaju službena kola

"Cijena nabavke novih vozila iznosi 330.000 KM, odnosno 110.000 KM po vozilu", kažu u PSBiH.

  • Ekonomija

  • 04. Dec. 2020  05. Dec. 2020

  • 0

Parlamentarna skupština BiH navukla je bijes javnosti na sebe odlukom da u godini neviđene krize potroši 330.000 KM za kupovinu tri nova službena automobila, piše SrpskaInfo.

Ali, bijes bi tek mogao da nastane kada čujete objašnjenje kada to BiH prodaje stara kola i nabavlja nova, koja će, sudeći po cijeni i klasi, ovaj put koristiti članovi kolegijuma oba doma Nebojša Radmanović, Borjana Krišto i Nikola Špirić.

Naime, u odgovoru iz PS BiH kažu se da su se prava na korištenje odrekli Denis Zvizdić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, koji su takođe članovi kolegijuma.

"Cijena nabavke novih vozila iznosi 330.000 KM, odnosno 110.000 KM po vozilu", kažu u PS BiH.

Kada postojeći službeni automobili postanu stari, opasni i neisplativi za potrebe rukovodstva Parlamentarne skupštine i ostalih funkcionera na nivou BiH?

Kilometraža

Odgovor na to pitanje daje Pravilnik o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine. Službena vozila nabavke vrijednosti između 50.000 KM i 130.000 KM prodaju se nakon pređenih 200.000 kilometara, ili nakon navršenih sedam godina starosti, uz uslov da je vozilo prešlo najmanje 150.000 kilometara.

Državni automobili čija je nabavna vrijednost bila do 50.000 KM prodaju se već nakon pređenih 150.000 kilometara ili nakon navršenih sedam godina starosti, uz uslov da je vozilo prešlo najmanje 100.000 kilometara.

To što je državi „za doboš“ za prosječnog vozača u BiH je san koji mu se vjerovatno nikad neće ostvariti. Ko u BiH ne bi kupio „audija“ starog sedam godina, sa prijeđenih 150.000 KM ili 200.000 KM, održavanog u ovlaštenom servisu, na čemu se nije škrtarilo?

Užitak jedino može da pokvari ogromna kubikaža motora u automobilima koje po običaju kupuju naši političari, zbog čega im je registracija papreno skupa za obične smrtnike koji voze auta posječno stara 15 godina, u kojima se mahom nalazi „folksvagenov“ 1.9 dizel motor, za koga niko ne zna koliko je prešao kilometara.

Motor košta 50.000 KM

Postoji izuzetak kada se u prodaji korištenih vozila u institucijama BiH može odstupiti od pomenutih pravila. To je slučaj kada je istekao garantni rok i kada procijenjeni troškovi popravke službenog vozila iznose više od 50 odsto od procijenjene vrijednosti službenog vozila.

Upravo to je slušaj sa jednim „audijem“ Paramentarne skupštine BiH, koji je gotovo godinu dana u kvaru, a prema dostavljenom predračunu ovlaštenog servisa, procijenjena vrijednost zamjene motora odnosno opravka istog košta vrtoglavih 50.000 KM!

Prema informaciji o stanju službenih vozila PS BiH, u pitanju je “audi” proizveden 2016. godine, koji je do trenutka kvara prešao 280.000 kilometara.

Pored njega, PS BiH ima još 14 vozila, od kojih je 12 „pasata“, koji pod točkovima imaju između 66.000 i 245.000 kilometara. Doduše, na spisku je i „audi“ iz 2010. koji je prešao 444.000 kilometara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...