NETOLERANCIJA, NASILJE, VRIJEĐANJE...: Politički profil Damira Nikšića, povratnika u činjenje vlasti

„Četvorka plus dvoje-troje nas“, riječi su kojim je nezavisni kantonalni zastupnik Damir Nikšić opisao novu vladajuću većinu Kantonu Sarajevo. Navedeno znači da je Damir Nikšić "rehabilitiran" i, na mala vrata, uveden u vlast u Kantonu Sarajevo. Po dosadašnjoj praksi raspodjele kolača vlasti u KS, Nikšićevo učešće u vladajućoj većini značit će da će on imati pravo da delegira svoje ljude na ključne pozicije u nekim od javnih preduzeća ili ustanova.

  • Mini market

  • 06. Dec. 2020  06. Dec. 2020

  • 8

Imajući navedeno u vidu vrijedi ukazati na neke od brzo zaboravljenih, a izuzetno bitnih karakteristika političkog i ideološkog profila Damira Nikšića.

Strane sile srušile Jugoslaviju

Gostujući 2017. godine u emisiji „Balkaninfo“, poznatoj po tome što daje medijski prostor najopskurnijim srpskim nacionalistima, Damir Nikšić je iznio tezu da su "Jugoslaviju srušile velike sile da bi nam otele tržišta".

Riječ je o tezi rado prihvaćenoj kod manje eksplicitnih velikosrpskih nacionalista (poput Neleta Karajlića ili Emira Kusturice), kojom se nastoji prikriti i relativizirati odgovornost beogradskog režima, na čelu sa Slobodanom Miloševićem za rušenje Jugoslavije, što je činjenica utvrđena u presudama Haškog tribunala.

Negiranje genocida

Uzgred budi rečeno, Teša Tešanović, koji je kao urednik emisije "Balkaninfo", ugostio Damira Nikšića, svojevremeno je na tviter nalogu napisao: "Izmišljanje 'genocida' u Srebrenici jedna je od ključnih stavki u propagandnom ratu protiv srpskog naroda."

Damir Nikšić nije propustio ni da učestvuje u emisiji "Globalno", koju vodi i uređuje jedan od najaktivnijih ruskih propagandista na Balkanu – Boris Malagurski.

Nikšić je ushićeno dijelio zajedničke fotografije sa Malagurskim, koji je također poznat po tome što aktivno negira genocid u Srebrenici, nazivajući ga "podvalom Zapada" i dijelom tobožnje zavjere Zapada protiv Srba.

Paljenje NATO zastave

Uoči izbora u Crnoj Gori, Damir Nikšić je pružio otvorenu podršku Marku Milačiću, predsjedniku stranke Prava Crna Gora,  koji je gorljivi protivnik NATO saveza.

Milačić je privukao pažnju regionalne javnosti, nakon što je 2019. godine na Trgu nezavisnosti u Podgorici zapalio veliku zastavu NATO saveza.

Nikšić je 2018. godine prisustvovao osnivačkom kongresu Prave Crne Gore, o čemu je izvijestio Sputnjik. „Ovdje je na sceni dominantno politika razdvajanja jednog istog, pravoslavnog naroda“, kazao je tom prilikom Milačić, negirajući posebnost crnogorske nacije u odnosu na srpsku.

Damir Nikšić je još od 2015. godine član tzv. Pokreta za neutralnost Crne Gore, organizacije koja se protivi članstvu Crne Gore u NATO savezu.

Militantni Komšić

Nikšić je nedavno, u intervjuu za portal Dnevnik.ba, dao punu podršku zahtjevima HDZ-a, kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona, ostrvljujući se pri tome na člana Predsjedništva BiH Želja Komšića.

Komšić je, po Nikšiću, "prilično isključiv, netolerantan, militantan, mačoista", te "ima određene predrasude i neprihvatljive stavove prema onima koji 'u ratu nisu bili u Sarajevu'".

Indiaktivno je da je Nikšić na ovom HDZ-ovom portalu osuo paljbu po Komšiću navodno zbog "netolerancije", a nije ni riječ rekao o činjenici da je Dnevnik.ba objavio rasistički tekst Tomislava Zelenike, u kojem se kaže da su Bošnjaci "nasljedno predodređeni da izdaju, prevare i zabiju nož u leđa."

"Samo labilni, slabi, duhom siromašni, prevrtljivi i podmukli su mogli prije 500 godina izdati svoju vjeru i preuzeti agresorovu kako bi im bilo bolje i lakše živjeti. Kakvi su potomci mogli doći od takvi ljudi?", napisao je tada Zelenika, a objavio Dnevnik.ba.

Ruralna Tuzla

Damir Nikšić je, podsjetimo, u februaru 2019. godine izbačen iz SDP-a, nakon što je pojedinim članovima SDP-a sa područja Tuzlanskog kantona psovao majku na sjednici Glavnog odbora.

Nakon incidenta na Glavnom odboru, Nikšić je nastavio vrijeđati one sa kojima se nije slagao, prijeteći im da će se "vratiti u ruralnu Tuzlu u hitnoj pomoći".

"Došao si tu silu prosipati meni, meni se u facu unositi, šaka seljačkog jada", kazao je tada Nikšić članovima tuzlanskog SDP-a.

Pamćenje zlatne ribice

Damir Nikšić je svojom političkom aktivnošću, u proteklim godinama, pokazao puta pokazao da je ličnost sa visokim stepenom netolerancije, sklona u pojedinim trenucima čak i nasilju, te grubom vrijeđanju svojih političkih protivnika, na osnovu njihovog porijekla.

Istovremeno, Nikšić već godinama ostvaruje intenzivne kontakte sa propagandistima velikosrpskih i ruskih interesa, ljudima poput Borisa Malagurskog i Marka Milačića, za koje se osnovano sumnja da su u bliskim vezama sa ruskim i srbijanskim obavještajno-sigurnosnim službama.

Činjenica da je, nakon svega navedenog, Damir Nikšić politički rehabilitiran, te da će učestvovati u vlasti u Kantonu Sarajevo predstavlja prvorazredni fenomen. Prije svega to ukazuje da sarajevska javnost ima pamćenje zlatne ribice, a nakon toga i da bi srpsko-ruske strukture mogle imati direktan utjecaj na novu sarajevsku vlast.

Destruktivni populizam

Na koji to način funkcioniše, pokazao je slučaj Nikšićeve inicijative da se u Sarajevu proglase nepoželjnim "svi koji imaju finansijsku ili političku podršku država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici".

Da je usvojena, ova ishitrena i populistička inicijativa, to bi značilo da su automatski nepoželjni ambasadori mnogih država (npr. Njemačka itd.) koje priznaju genocid u Srebrenici, samo zato što parlamenti tih država nisu usvojili rezoluciju o genocidu u Srebrenici (kao da je to jedini način priznavanja istine i odavanja poštovanja žrtvama).

Da je usvojena Nikšićeva rezolucija, bila bi poslana poruka da Sarajevo naređuje i prijeti svim desetinama država, koje po automatizmu prihvataju presude međunarodnih sudova i priznaju genocid. To bi u tim državama izazvalo negativnu reakciju prema Sarajevu i prema BiH, čime bi na dobitku bili samo velikosrpski nacionalisti, koji se nadaju da će u međunarodnoj javnost oslabiti interes za pitanje genocida u Srebrenici.

Što se tiče samog Nikšića, da je njegova inicijativa o Srebrenici bila iskrena, mogao ju je najprije realizirati na svom ličnom primjeru, tako što bi – umjesto da iz kantonalne skupštine naređuje državnim parlamentima – odbio da sarađuje i pruža podršku negatorima genocida. Činjenica da sarađuje sa negatorima genocida, a upućuje ovakve inicijative, ukazuje samo da iza njih ne stoji nikakva dobra namjera, već pažljivo smišljen spin sa ciljanim kontraefektima, kakve godinama plasiraju ruske obavještajne službe u zapadnim državama.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...