VIDEO KOJI ODUZIMA DAH: Pogledajte snimak Sunčeve aktivnosti u posljednjih 25 godina, sve je stalo u nekoliko sekundi…

Kako bi napravili video, NASA i ESA spojili su ove koronagrafske prikaze i tako napravili ovaj čudesan snimak.

  • HiTec

  • 09. Dec. 2020  09. Dec. 2020

  • 0

Početkom mjeseca obilježena je 25. godišnjica NASA-inog i ESA-inog zajedničkog projekta Solarnog i heliosferskog opservatorija SOHO, a tim je ovaj jubilej proslavio podijelivši video u kojem je prikazan život našeg Sunca.

Materijal za 50 minuta dugi video snimljen je između 1998. i 2020. godine. SOHO je trebao ostati u svemiru samo dvije godine, ali misija je postigla takav uspjeh da je nastavljena i dalje traje, piše Interesting Engineering.

"U vrijeme kada je SOHO dizajniran, vrlo je malo ljudi razmišljalo o svemirskim vremenima", rekao je Bernhard Fleck iz ESA-e, jedan od naučnika koji sudjeluje u projektu SOHO. "SOHO je poput vremenskog radara i praćenje informacija koje nam šalje danas je normalno poput provjeravanja vremenske prognoze na mobilnoj aplikaciji."

  Montaža 25 slika koje je usnimio Ekstremni ultraljubičasti teleskop na svemirskom brodu SOHO

Montaža 25 slika koje je usnimio Ekstremni ultraljubičasti teleskop na svemirskom brodu SOHO / Autor: SOHO (ESA & NASA)

SOHO-ovi posebni teleskopi, koronagrafi, pokrivaju sliku fotosfere, čime se smanjuje raspršavanje svjetlosti, što omogućava bolju vidljivost.

Uz to, SOHO upozorava kad se pokreću oluje vezane uz Zemlju, koronalna izbacivanja mase, dakle nešto što bi moglo utjecati na svemirske letjelice, astronaute i električne mreže na Zemlji.

Sunce

Autor: NASA

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...