UZ BLAGOSLOV MILANA TEGELTIJE: Dragana Đerić-Cerović, uprkos svjedočenjima žrtava da je učestvovala u ratnim zločinima, obavlja funkciju sutkinje Općinskog suda. SIPA i Tužilaštvo ŠUTE!

Da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće u mandatu Milana Tegeltije postalo odmetnuta institucija, prvo od zakona, a zatim i od morala, primjera je bezbroj. U posljednje dvije godine, zahvaljujući požrtvovanosti novinara, prvenstveno Avde Avdića, otkriven je čitav niz nečasnih i kriminalnih radnji u koje su upleteni članovi VSTV-a. Bez njegove žrtve, najvjerovatnije bi se danas o VSTV-u govorilo kao o samo još jednoj od institucija u kojoj su “uočene nepravilnosti”, bez konkretne reakcije iz domaćih ili međunarodnih političkih krugova.

  • Mini market

  • 10. Dec. 2020  10. Dec. 2020

  • 0

U sjeni Avdićevih spektakularnih otkrića, afera nazvanih "Potkivanje 1" i "Potkivanje 2", ostali su mnogi njegovi izvanredni analitički i istraživački tekstovi o mnogim problemima koje generira VSTV na općinskim i okružnim sudskim instancama.

Na općinskim i okružnim sudovima se možda i jasnije vidi kakve negativne efekte generira VSTV pod vodstvom Milana Tegeltije i njegovih desperadosa, a jedan od primjera je i sutkinja Općinskog suda u Velikoj Kladuši – Dragana Đerić-Cerović.

Draganu Đerić-Cerović VSTV BiH imenovao je u februaru 2010. za sutkinju suda u Velikoj Kladuši, a zbog ovakve odluke VSTV-a, negodovale su žrtve zločina počinjenih tokom 1992. godine u Višegradu .

U izjavi za BIRN Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žene – žrtve rata", potvrdila je 2011. godine da je upoznata s ratnom prošlošću Dragane Đerić-Cerović.

"Znam šta je radila, šta sam doživjela ja i druge komšije i čitava zgrada ‘Terpentin’, gdje je radila. Ona je iznijela automat da puca po Bošnjacima, jer joj je otac poginuo. Rekla mi je: ‘Zapamtit ćeš šta su Srbi.’ Jedva čekam da se pogledam licem u lice s njom", rekla je tada Hasečić.

Ured disciplinskog tužioca utvrdio je u septembru 2010. godine da su neosnovani navodi da je Dragana Đerić-Cerović dostavila "lažne, nepotpune ili obmanjive informacije" kada se prijavljivala na poziciju sutkinje. Ipak, iz ove institucije su tada naveli da njihova nadležnost ne obuhvata krivične istrage.

Prema pouzdanim informacijama "Slobodne Bosne", Dragana Đerić-Cerović uživa osobito povjerenje predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, sve vrijeme od njegovog imenovanja. Uputili smo upit Tužilaštvu BiH, kao i SIPA-i, sa molbom da nam odgovore da li su vođene predistražne radnje i uzete izjave od svjedoka te da li se vodi ili je vođena ostraga o eventualnom učešću Dragane Đerić-Cerović u ratnim zločinima, međutim odgovor nismo dobili.

Ipak, iz pouzdanih izvora smo saznali da se "otvorio predmet" protiv sutkinje Đerić-Cerović te da je SIPA dala nalog za saslušanje svjedoka, koje je i obavljeno prošle godine. Također, prema našim informacijama, i Dragana Đerić-Cerović je saslušana u SIPA-i u istom predmetu, međutim, do danas optužnica nije podignuta, a Đerić-Cerović i dalje radi kao sutkinja Općinskog suda u Velikoj Kladuši.

Sakrivena od očiju javnosti, Dragana Đerić-Cerović, prema informacijama "Slobodne Bosne" iz Velike Kladuše, glavni je oslonac kriminogenim aktivnostima na rasprodaji ostataka imovine čuvenog "Agrokomerca". Đerić-Cerović je sutkinja od povjerenja Fikreta Abdića i osoba iz njegovog kruga, koji već duže vremena rade na rasparčavanju i rasprodaji imovine "Agrokomerca" u prostorijama Općinskog suda. Posljednji takav primjer je prodaja Poslovno-upravne zgrade "Agrokomerc", procijenjene vrijednosti 5,6 miliona KM. Zgrada je prodana preduzeću „Brokerimo“ d.o.o. iz Velike Kladuše za 2.704.456 KM, a postupak je vodila sutkinja Dragana Đerić-Cerović.

altPoslovno-upravna zgrada "Agrokomerc" (Foto: Arhiva)

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...