ZAJEDNIČKI POSLOVI BLEKIĆA I RADONČIĆA: Uhapšeni Zijad Blekić i Radončić su s najbližim suradnicima prije deset godina osnovali investicioni fond "Eurohaus Balanced", među osnivačima su...

Biografijom Zijada Blekića, nakon jučerašnjeg hapšenja, bavio se i "Dnevni avaz", uglavnom pišući i zadržavajući se na optužnici koja je protiv njega podignuta u Tuzli.

  • Mini market

  • 10. Dec. 2020  10. Dec. 2020

  • 0

Hapšenje biznismena Zijada Blekića, vlasnika brokerske kuće "Eurohaus", te još desetak osoba koje su uhapšene u sklopu akcije "Profit", koju su jučer pripadnici SIPA-e izveli po nalogu Kantonalnog tužiteljstva, jedan je od najopsežnijih slučajeva visoke korupcije kojim se ovo Tužiteljstvo bavilo. Nedavno je Kantonalno tužiteljstvo u Tuzli podiglo optužnicu protiv Blekića, inače i predsjednika Nadzornog odbora Sarajevske berze, i Ibrahima Brkanića zbog kriminala počinjenog na štetu tuzlanske firme "Remontaža" u visini od 890 hiljada KM.

RADONČIĆ I BLEKIĆ U ZAJEDNIČKOM BIZNISU

Ime Zijada Blekića, burzovnog mešetara, spominjalo se u posljednjih deceniju-dvije u kontekstu brojnih privatizacija i drugih kontroverznih slučajeva (slučaj "Bosnalijek"), a jedno vrijeme bio je na čelu Fudbalskog kluba Sarajevo. Mediji su prije nekoliko godina pisali o spektakularnoj svadbi koju je organizirao u Turskoj povodom vjenčanja kojem je prisustvovala poslovna i politička elita iz Bosne i Hercegovine koja je putovala unajmljenim avionom.

Biografijom Zijada Blekića nakon jučerašnjeg hapšenja bavio se i "Dnevni avaz", uglavnom pišući i zadržavajući se na optužnici koja je protiv njega podignuta u Tuzli.

"Avaz", sasvim razumljivo, propušta navesti zajedničke poslove uhapšenog biznismena s njihovom firmom, utemeljiteljem Fahrudinom Radončićem i nekim od njegovih najbližih poslovnih i političkih suradnika.

Prije deset godina (2010), u Sarajevu je osnovan "Euroahaus Balanced", "otvoreni investicijski fond s javnom ponudom".

Kada se pogledaju imena osnivača ovog društva i njihovo učešće u osnovnom kapitalu, vidjet ćemo brojna poznata imena, ali ćemo moći barem naslutiti kako je vođena privatizacija pojedinih firmi.

Dakle, najveći pojedinačni udio, 20 posto, u osnovnom kapitalu "Eurohaus Balanceda" ima "Avaz" d.o.o. Sarajavo, društvo za izdavačku i štamparsku djelatnost (sve se dešavalo prije nego što je svoju firmu Radončić "prepisao" na bivšu suprugu Azru).

Odmah do njega na spisku je Zijad Blekić s udjelom od 15 posto. Toliko ima i Bojiša Šotra, državljanin Crne Gore, najpoznatiji broker u toj zemlji, za kojeg se godinama vežu brojne afere (kao za Blekića u BiH). 

KURTĆEHAJIĆ, TERZIĆ...

Zanimljivo ime na spisku osnivača je profesor Suad Kurtćehajić, kvaziakademik fantomske Bošnjačke akademije Muamera Zukorlića i jedan od najbogatijih članova akademske zajednice u BiH. Kurtćehajićev udio je 10 posto. Među suvlasnicima "Eurohaus Balanceda" nalazimo još nekoliko osoba iz Radončićevog okruženja. Tu je njegov nekadašnji (ne)oficijelni privatni liječnik, dr. Mirsad Đugum (7,5% udjela). Predsjednik Nadzornog odbora ovog investicionog fonda je Adnan Terzić, koji je u to vrijeme bio potpredsjednik koncerna "Agram" za BiH, a uskoro se priključio svježe osnovanom Savezu za bolju budućnost Fahrudina Radončića i postao njegov potpredsjednik. Terzić je danas direktor "Autocesta Federacije BiH", a u međuvremenu je bio direktor opustošenog GP "Put".

Član Nadzornog odbora "Eurohaus Balanceda" je Šaban Bajro, bivši policajac, koji je godinama Radončićeva desna ruka, povezani su rodbinski preko supruga. On je bio generalni direktor "Avaza".

Među osnivačima Fonda je i već spominjani Ibrahim Brkanić, kojeg Kantonalno tužiteljstvo optužuje zajedno s Blekićem, kao i njegov brat Faruk Brkanić.

Očigledno je, dakle, da su u osnivanju Investicionog fonda "Eurohaus Balanced" glavnu riječ vodili Fahrudin Radončić i Zijad Blekić, odnosno njihove firme, koji su u posao uključili i osobe od svog najvećeg povjerenja. Uglavnom, Radončić se, po običaju, distancira od još jednog svog poslovnog partnera koji je došao u sukob sa zakonom; slično je bilo i s Naserom Kelmendijem, Senadom Šahinpašićem, Vesnom Švancer...

A, nije mu svejedno ni to što se ubuduće na čelu korumpiranog pravosudnog aparata neće više nalaziti Milan Tegeltija, kojega je nedavno na Face TV-u branio suvislije i energičnije nego što je nešto kasnije Tegeltija branio samog sebe.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...