FAŠISTIČKA ORGANIZACIJA: Za šta se sve terete pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta iz Višegrada

"Sama pomisao da neko poziva da će teći krvava Drina, da će ponovo biti klanja, to vam govori da su spremni svaki čas uraditi ono što su uradili od 1992. do 1995. godine. Ukinuti sve organizacije koje se bave ovakvim i sličnim četničkim pokretima", rekla je Bakira Hasečić iz Udruženja "Žena - žrtva rata".

  • Hronika

  • 10. Dec. 2020  11. Dec. 2020

  • 4

Dušan Sladojević "Čiča", Slavko Aleksić "Vojvoda" i Risto Lečić optuženi su da su dana 10. marta 2019. godine, sudjelovali na okupljanju u organizaciji "Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske" Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao "Draževina".

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima.

"Sama pomisao da neko poziva da će teći krvava Drina. Da će ponovo biti klanja. To vam govori da su spremni svaki čas uraditi ono što su uradili od 1992. do 1995. godine. Ukinuti sve organizacije koje se bave ovakvim i sličnim četničkim pokretima", rekla je Bakira Hasečić, Udruženje "Žena - žrtva rata".

alt

Optuženi Sladojević i Aleksić se terete da su kao pripadnici Ravnogorskog pokreta sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta iznosili govore u kojima veličaju ovaj pokret, te puštali i pjevali pjesme koje u svom tekstu izražavaju prijetnju ili nasilje, te na taj način izazvali uzemirenost i strah stanovništva na području BiH, Višegrada, a naročito povratnika Višegrada. Optuženi Lečić se tereti da je započeo pjevanje uz gusle, kojim se veliča četnički pokret i na taj način izazva uznemirenost i strah građana Višegrada i BiH. Novinarka Federalne televizije Elma Kazagić, ističe da u BiH postoji 16 ravnogorskih udruženja i postavlja pitanje ko je upisao ovakva udruženja u nevaldin sektor, te gdje je reakcije države da napokon "ugasi" ovakva udruženja.

"Oni to rade od devedesetih godina. Samo što su devedesetih ubijali, a sada to najavljuju uz gusle. Ono što je meni vrlo bitno jeste da je ta optužnica ipak došla, ali da bi je trebali neki drugi koraci. Jer u Višegradu smo snimali, a sjećate se novinarske ekipe FTV-a i N1 su napadnute, ljude koji dolaze iz Topole, ešalona Ravnogoraca. Snimali smo ljude koji su provocirali povratnike u Višegradu. I nikad to političko Sarajevo, politička Bileća ili Banja Luka ili bilo ko drugi, nije osudio na kako treba način", rekla je Elma Kazagić, novinarka FTV-a.

Univerzitetski profesor Miodarg Živanović smatra da je potreban Zakon koji bi regulisao pitanje registracije i političkog angažmana osoba koja propagiraju fašističke ideologije. Dodaje da nema političke volje da se Zakon usvoji, jer sve političke volje su trojne.

"Teško je reći da je bolje vrijeme za našu državu, ali moram treći da to nije čak ni korak, nego jedan signal i jedan znak da se može i drugačije raditi. Ne samo u ovom nego i drugim slučajevima. To su zapravo sve posljedice vladajućeg populizma, jer od populizma je samo mali korak, koračić takoreći do fašizma", zaključio je.

Iako proteklih nekoliko godina okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta nisu zabranjena, mnogi smatraju da je optužnica Tužilaštva BiH prvi korak ka sankcionisanju ali i ukidanju ideologija koje počivaju na temeljima fašizma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...