ERDOGAN I ALIYEV UŽIVALI U SPEKTAKLU: Zajedničkom vojnom paradom Azerbejdžan proslavio pobjedu u Nagorno-Karabahu; Upućena ironična poruka Armencima (VIDEO)

Svečanom vojnom paradom, u kojoj su učestvovali vojnici Azerbejdžana i Turske, u Bakuu je danas proslavljena pobjeda koju su azerbejdžanske oružane snage izvojevale u Nagorno-Karabahu, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 10. Dec. 2020  11. Dec. 2020

  • 3

Parada pobjede organizirana je povodom azerbejdžanskog oslobađanja teritorija koje su u Nagorno-Karabahu skoro tri decenije bile pod armenskom okupacijom, a centralni Azadlik trg u Bakuu bio je ukrašen azerbejdžanskim i turskim zastavama uz veliki plakat sa porukom “Karabah je Azerbejdžan“.

Vojna smotra počela je dolaskom azerbejdžanskih i turskih predsjednika Ilhama Aliyeva i Recepa Tayyipa Erdogana u svečanu ložu te intoniranjem nacionalnih himni dvije bratske zemlje.

Podom je odana počast svim azerbejdžanskim šehidima, a Erdogan i Aliyev su zajedno pozdravili učesnike spektakularnog vojnog defilea.

Na paradi su učestvovale vojne jedinice koje su vodile 44-dnevnu operaciju oslobađanja regija u Nagorno-Karabahu, a na platou je postavljena i azerbejdžanska zastava koja se nakon 28 godina zavijorila u oslobođenom gradu Šuša.

U vojnom defileu su učestvovale azerbejdžanske vojne formacije, jedinice turske vojske, kao i azerbejdžanski vojnici koji su ranjeni u borbama u Nagorno-Karabahu, a upravo oni su pobrali najjače aplauze publike.

Parada je bila prilika i da azerbejdžanska vojska pokaže arsenal oružja kojim raspolaže, uključujući tenkove, oklopna vozila, raketne sisteme i artiljerijska sredstva.

Posebu pažnju privukao je defile bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 koje su nanijele velike gubitke armenskim okupatorskim snagama u Nagorno-Karabahu.

Na paradi su prikazana i oružja koja je azerbejdžanska vojska zaplijenila od armenske vojske u Nagorno-Karabahu, uključujući i tenkove koji su defilirali sa spuštenim cijevima kao simbolom vojnog poraza kojeg je snagama Armenije nanio Azerbejdžan.

Na obali Kaspijskog mora azerbejdžanske snage su pokazale i mornarički arsenal, a iznad Bakua letjeli su i avioni zračnih snaga koji su iza sebe ostavljani dim u bojama zastave Azerbejdžana.

Vojni helikopteri su pak letjeli sa azerbejdžanskim i turskim zastavama.

Paradi pobjede u Bakuu prisustvovale su hiljade Azerbejdžanaca koji su tako proslavili Dan pobjede.

Moderator programa pozdravio je pobjedničku azerbejdžansku vojsku i ukazao na nepokolebljivo i vječno tursko-azerbejdžansko bratstvo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...