STIŽE POMOĆ U PRAVOM TRENUTKU: Ursula von der Layen oduševila region posljednjom najavom

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ocijenila je da će vakcinacija protiv Covida-19 spasiti živote te je pozvala zemlje članice da se pripreme za početak vakcinacije svojih građana, kao i u susjedstvu Evropske unije.

  • Svijet

  • 11. Dec. 2020  12. Dec. 2020

  • 0

Von der Leyen kaže da EU trenutno radi "punom brzinom" kako bi procijenila bezbjednost vakcina i učinila ih dostupnim građanima.

"Mi brinemo i za naše susjedstvo. EU će koordinisati donacije vakcina iz zemlja članica, a koje će prevashodno imati cilj da zaštite zdravstvene radnike na Zapadnom Balkanu i u našem susjedstvu", rekla je predsjednica Evropske komisije

Dodala je da očekuje da će "Pfizer" vakcina biti odobrena, nakon procjene Evropske agencije za lijekove, do kraja godine, a vakcina farmaceutske kompanije "Moderna" do sredine januara.

Procjene vakcina "kompanija AstraZeneca" i "Johnson & Johnson" su takođe u toku u Evropskoj agenciji za lijekove, kaže Von der Leyenova.

Iz EU poručuju da su ugovorima već nabavili više vakcina protiv covida-19 nego što im je potrebno, a da će ostatak biti podeljen drugim zemljama.

EU je do sada sklopila ugovore sa šest farmaceutskih kompanija, koje vakcine proizvode na teritoriji Evrope, za nabavku oko 1.360 miliona doza potencijalnih vakcina protov covida-19.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...