NIKO NE ZNA KAKO JE TO MOGUĆE: Arheolozi su ostali zapanjeni velikim otkrićem, savršeno složeni mozaici na nepoznatom jeziku izgrađeni su prije 2.500 godina, ovo je i danas nemoguće postići

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 12. Dec. 2020  12. Dec. 2020

  • 0

Naša današnja priča vodi nas na arheološko nalazište u državi Oaxaci u južnom Meksiku. Nekada je tu bilo smješteno središte civilizacije Zapoteka.

Karakteristika nalazišta su monumentalne palače, hramovi i grobnice, ali najpoznatiji element su neobični zidni mozaici koji se pojavljuju na svim zgradama. Svaki kamen mozaika je posebno izrezbaren te umetnut poput dijela slagalice.

To je učinjeno s tolikom preciznošću da nije potrebno vezivo. Čak i s današnjom tehnologijom takav bi proces bio nevjerovatno skup, a neki stručnjaci smatraju da su mozaici koštali 10 puta više od samih zgrada.

Mitla mozaici su bez premca u preciznosti i kvalitetu izrade. Ali, misterija okružuje izrezbarene simbole, jer neki istraživači sugeriraju da sadrže kodirani jezik koji još čeka na dešifriranje.

Prije dolaska Španaca, Mitla je bila poznata kao Mictlán, što je u prijevodu s Nahuatla značilo 'Mjesto mrtvih' ili 'Podzemlje'. Za Zapotece, još jednu pretkolumbijsku kulturu koja je naseljavala to područje od oko 500. gpdine prije nove ere do 900. godine nove ere, Mitla se zvala Lyobaa, što je značilo "Mjesto odmora". Ovi nazivi pokazatelj su izvorne funkcije lokaliteta, koje je bilo izgrađeno kao groblje.

Iako su mozaici sigurno imali neko simbolično značenje, stručnjaci ga do danas nisu uspjeli odgonetnuti.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...