RAMIZ SALKIĆ ŽESTOKO UDARIO PO DODIKU I NJEGOVIM TRABANTIMA: "Baštine ideologiju genocida, pravoslaviziraju obrazovni sistem i istrajavaju na ratnim ciljevima"

Ocijenio je da su Dejtonskim sporazumom, kako je naveo, nagrađeni oni koji su činili ratne zločine.

  • Politika

  • 13. Dec. 2020  14. Dec. 2020

  • 3

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić je komentarisao izjave zvaničnika iz ovog entiteta i Srbije koje je nazvao prijetnjama miru.
Između ostalog, Salkić je pozvao da se ispravi nepravda učinjena prema žrtvama genocida i njihovim potomcima. Mišljenja je da vlasti RS-a istrajavaju na realizaciji ratnih ciljeva

Ocijenio je da su Dejtonskim sporazumom, kako je naveo, nagrađeni oni koji su činili ratne zločine.

"Dejtonski mirovni sporazum je donio mir i zaustavio rat, ali je i ostavio posljedice koje danas proizvode sistemsku diskriminaciju Bošnjaka i Hrvata u bosanskohercegovačkom entitetu RS. Dejton je uspostavio entitete pri čemu je nagradio one koji su počinili teški zločin uključujući i genocid nad bosanskim muslimanima Bošnjacima, stanovnicima Sigurne zone Ujedinjenih nacija Srebrenica i Žepa", napomenuo je.

Baštine ideologiju genocida

Prema njegovim riječima, teritorijem na kojem su činjeni zločini upravljaju oni koji baštine ideologiju genocida.

"U vrijeme pregovora u Dejtonu svi akteri pregovora su znali za razmjere genocida, ali uprkos toj činjenici Srebrenica i cijela teritorija srednjeg Podrinja, gdje je počinjen genocid, ostale su pod upravom onih vlasti, koje do danas baštine ideologiju genocida, krijući masovne grobnice i učesnike u genocidu", dodao je Salkić.

Smatra da se prethodno navedeno nije smjelo desiti.

"Iako je značajan broj učesnika u genocidu osuđen u Hagu, teritorije na kojima je počinjen genocid ostale su pod kontrolom vojske koja je, zajedno sa dijelovima MUP-a RS, počinila genocid. Ako je Dejtonski mirovni sporazum kreiran kao sporazumu za budućnost Srebrenice i okolnih općina, u kojima je fizički izvršen genocid nad Bošnjacima srednjeg Podrinja, onda ovo područje nije moglo nikako trajno ostati pod upravom onih koji su počinili genocid", izjavio je.

Kako je istakao Salkić, ako tada nije bilo zvaničnih presuda za genocid, danas, kada imamo sve dokaze i zvanične presude, trenutak je i vrijeme da se ta nepravda ispravi prema žrtvama genocida i njihovim preživjelim potomcima.

"Historija će zabilježiti da su zločinci i počinitelji genocida nagrađeni i da se genocid isplati. Stoga je vrijeme da se greške isprave. Posebno je to važno, ako znamo da vlasti bosanskih Srba, na svim nivoima, nisu pokazale pokajanje i priznale zločine, niti su pokazale empatiju prema žrtvama genocida i njihovim potomcima", potcrtao je.

Podsjetio je da vlast u RS-u glorificira zločince i zločine.

"Naprotiv, vlasti bosanskih Srba, na svim nivoima negiraju sudski dokazan i presuđen genocid, veličaju presuđene ratne zločince za genocid u Srebrenici, a onoga ko je vodio čitavu operaciju činjenja genocida u udžbenicima historije tretiraju kao heroja i komandanta koji je stvarao RS. U zoni u kojoj je dokazan i presuđen genocid kao i u cijelom entitetu, nad Bošnjacima koji su se vratili nakon progona provodi se neviđena sistemska diskriminacija koja ima za posljedicu ekonomski progon i moderno etničko čišćenje. Institucije u ovom entitetu, na različitim nivoima, etnički su očišćene od Bošnjaka", upozorio je Salkić.

Pravoslaviziran obrazovni sistem

Osvrnuo se na diskriminaciju nesrpskog stanovništva u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Zato je pozvao na reviziju Dejtonskog sporazuma.

"Obrazovni sistem je potpuno pravoslaviziran, u javom sektoru, skoro da nema zaposlenih Bošnjaka. Zbog ovakvog stanja krajnje je vrijeme da se izvrši revizija Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako bi se on prilagodio potrebama ovoga vremena. Dejtonski mirovni sporazum jeste osigurao mir, ali je nemoguće na temelju njega graditi modernu zemlju, u kojoj će svi građani imati jednaka prava i jednake mogućnosti", potcrtao je.

Također je pozvao na otklanjanje diskriminacije.

"Zabrinjavajuće je da ni nakon 25 godina bh. entitet RS ne pokazuje da je spreman pružiti jednaku šansu i jednake mogućnosti svim građanima. Stoga je nužno poduzeti korake ka izmjenama diskriminirajućih odredbi kako bi prestala sistemska diskriminacija Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu", mišljenja je.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić je ponovio da su vlasti u ovom entitetu pokazale da, kako je naveo, nisu spremne na promjene, već istrajavaju na realizaciji ratnih ciljeva mirnodopskim sredstvima. Pozvao je da zbog toga moraju biti, kako je ukazao, zaustavljeni svim raspoloživim, demokratskim sredstvima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...