BANJALUČKI PROFESOR MILOŠ ŠOLAJA POZDRAVLJA DOLAZAK LAVROVA: „Rusija se zalaže za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika. I ja se slažem s tim…“

Odnosi Moskve i Sarajeva i utjecaj ostalih sila, poput SAD-a, na našu zemlju, teme su koje je za N1 komentirao profesor Miloš Šolaja, vanjskopolitički analitičar iz Banje Luke.

  • Mini market

  • 14. Dec. 2020  14. Dec. 2020

  • 3

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov stiže danas u posjetu Bosni i Hercegovini. Lavrov će tokom dvodnevnog boravka imati zvanične susrete s članovima Predsjedništva BiH, ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, ali i odvojeni sastanak sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. Šta očekujete od ove posjete?

- Iskreno, ne očekujem ništa spektakularno iako se ova posjeta dosta bombastično najavljuje, posebno od neke svjetske štampe koja piše kako Rusija širi uticaj na Balkanu. Lavrov dolazi na dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a trebao je ranije doći, na dan parafiranja ovog sporazuma - i to je poruka.

A poruka je kako je Rusija bila jedna od zemalja, pored SAD-a kao inicijatora, koja je aktivno učestvovala u pregovorima u Daytonu. Također, Rusija je aktivni učesnik u realizaciji svih mjera Dejtonskog sporazuma i članica je Vijeća za provedbu mira (PIC). Posljednjih godina Rusija je redovno izdvajala svoje mišljenje od zaključaka PIC-a. Tako da ima razloga da Lavrov dođe u Bosnu i Hercegovinu.

Druga je stvar što se ova posjeta drugačije tumači na Zapadu i govori se o malignom uticaju Moskve, što i mene iznenađuje. Mnoge zemlje na Balkanu su historijski bile vezane za Rusiju.

Mnogi kritikuju odnos Rusije prema BiH ističući kako Moskva njeguje dobre odnose samo sa jednim dijelom države Republikom Srpskom?

- Rusija ima mnogo bolje odnose s Republikom Srpskom, jer je iskazala takvu volju. Pouzdano znam da su dobri odnosi s Bosnom i Hercegovinom cilj Rusije. Bivši ambasador Bocan-Harčenko javno je to naglasio u Banjaluci. Sada je stvar šta je cilj druge strane. Rusija ima sasvim sigurno zadovoljavajući odnos kada je u pitanju RS u političkom, ali i u ekonomskom smislu.

Na pitanje da li je Rusija zabrinuta za svoj položaj u BiH, Šolaja kaže:

- To morate pitati Lavrova. Mogu samo pokušati sagledati iz svoje perpektive. Rusija nije zabrinuta ni za BiH, kao i za šire. Ona realizuje svoje političke ciljeve. Od kada je Putin došao na vlast, jedna od strategija ponašanja Rusije je pridržavanje međunarodnog prava. Pošto je Dejtonski mirovni sporazum međunarodni dokument sasvim je sigurno da će se Rusija pridržavati toga. Zato se Rusija i zalaže za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika. I ja se slažem s tim, jer BiH neće imati puni suverenitet, jer se dosta procesa blokira zbog postojanja spoljnog elementa. Vidim OHR perpetuira svoje postojanje, dakle - produžava ga unedogled. Ja ne vidim jasne ciljeve postojanja OHR-a i mislim da je krajnje vrijeme da se preispita. To je put ka EU (da se zatvori OHR). Na duži rok se pokazuju negativni efekti postojanja OHR-a, kao što je zamrzavanje demokratije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...