SUSRET LAVROVA I ČOVIĆA: "Tri naroda moraju biti apsolutno ravnopravna"

U saopćenju se navodi da je Čović upoznao Lavrova sa političkim prilikama, naglasivši da su izmjene Izbornog zakona BiH imperativ i garant ravnopravne budućnosti te da politički dijalog ne može funkcionisati bez legitimnih predstavnika i konsenzusa.

  • Politika

  • 14. Dec. 2020  15. Dec. 2020

  • 5

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov razgovarao je večeras u Sarajevu sa zamjenikom predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, evropskim integracijama BiH, te o 25. godišnjici Daytonskog mirovnog sporazuma.

Također je razgovarano i o ekonomskoj saradnji i bilateralnim odnosima te situaciji u vezi sa epidemijom virusa korona, saopćeno je iz Čovićevog kabineta.

U saopćenju se navodi da je Čović upoznao Lavrova sa političkim prilikama, naglasivši da su izmjene Izbornog zakona BiH imperativ i garant ravnopravne budućnosti te da politički dijalog ne može funkcionisati bez legitimnih predstavnika i konsenzusa.

Kako se navodi, istaknuo je i da su hrvatski narod i njegovi legitimni predstavnici u potpunosti opredijeljeni za budućnost BiH u Evropskoj uniji i NATO, te da rad na izgradnji evropske BiH nema alternativu.

Čović i Lavrov naglasili su obostranu predanost očuvanju mira i stabilnosti u BiH. Istaknut je značaj zaštite ustavnopravnog poretka, čime će se doprinijeti dugoročnoj stabilizaciji unutrašnjih prilika i osiguravanju socijalno-ekonomskih i integracijskih pomaka.

Posebno je istaknuto da tri konstitutivna naroda moraju biti apsolutno ravnopravna te da se prava konstitutivnih naroda ne smiju poricati.

U razgovoru o bilateralnim odnosima, ponovno je naglašena predanost Ruske Federacije, članice Vijeća za implementaciju mira (PIC), unutrašnjoj stabilizaciji BiH i dugoročnom razvoju BiH kao savremenog evropskog društva, prenosi RTRS.

Kada je riječ o situaciji u vezi epidemije virusa korona, Čović je izrazio zadovoljstvo međunarodnom solidarnošću i zahvalnost za pomoć koju je Ruska Federacija ukazala BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...