U AUSTRALIJI POTOP, VELIKE POPLAVE ZADESILE ZEMLJU: U nekim gradovima naložena evakuacija stanovništva, VODA PREPLAVILA... (VIDEO)

Australske vlasti izdale su upozorenja i naložile evakuaciju stanovništva iz pojedinih gradova u saveznoj državi New South Wales zbog snažnih oluja i poplava.

  • Svijet

  • 15. Dec. 2020  15. Dec. 2020

  • 0

Službenici hitne pomoći primili su u protekla 24 sata oko 150 poziva za pomoć, a jake kiše pogodile su obalu New South Walesa i Queenslanda te uzrokovale veliku eroziju.

Mještani su naveli da je plaža u zaljevu Byron, koja je, inače, popularno mjesto za odmor, gotovo u potpunosti nestala usljed poplava.

Vlasti su istaknule da se oluja pomakla na jug zemlje, što prijeti da poplave zahvate cijelu unutrašnjost New South Walesa.

Nakon što se iz korita izlila rijeka Tweed, mještanima koji uz nju žive, vlast je naložila evakuaciju.

Meteorolozi navode da je količina kiše koja je pala, slična onoj u ciklonu – oko 1.000 milimetara tokom četiri dana.

U Australiji je trenutno period kada nastupa poseban vremenski obrazac La Nina, koji obično donosi više kiše i tropskih ciklona tokom ljeta, piše BBC.

Državna služba za vanredne situacije New South Walesa izjavila je da je do sada imala 12 akcija spašavanja od poplava te su upozorili ljude da ostanu u zatvorenom i na sigurnom te izbjegnu vožnju poplavljenim ulicama.

Neki putevi koji se nalaze u blizini rijeka su čak i zatvoreni za saobraćanje usljed velikih poplava.

Sve plaže na području Queenslanda su zatvorene nakon što su vlasti upozorile da su vidjele nenormalno visoku plimu i oseku. Osim toga, zabilježen je i olujni vjetar koji je puhao 104 kilometra na sat na plaži u zaljevu Byron.

Otprilike 2.500 poziva za pomoć upućeno je od četvrtka prošle sedmice u ove dvije države (New South Wales i Queensland) i ljudi su ukazivali uglavnom na oštećenje domova vodom te srušena stabla i stubove.

Za sada nema potvrđenih smrtnih slučajeva ili povrijeđenih.

 

  •  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...