ČOVIĆ DEMANTIRAO LAVROVA: "Džaferović i Komšić djeluju po uputama predsjednika SDA!" (VIDEO)

Za razliku od ruskog šefa diplomatije, koji je kazao da Džaferović i Komšić očigledno rade po nečijem nalogu i vjerovatno izražavaju interese vanjskih snaga, lider HDZ-a Dragan Čović ustvrdio je suprotno - da Džaferović i Komšić djeluju prema uputama predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

  • Mini market

  • 15. Dec. 2020  16. Dec. 2020

  • 42

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, komentarisao je sastanak s ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovom te otkazivanje susreta Željka Komšića i Šefika Džaferovića, članova Predsjedništva BiH, sa ruskim zvaničnikom.

Ćović je za RTL prvo odgovorio na pitanje o odsutnosti zastave BiH na sastanku Milorada Dodika s ruskim ministrom.

"Na jednom sastanku je bilo zastave Bosne i Hergecovine, na sastanku predsjedništva Bosne i Hercegovine kad je gospodin Dodik primio ministra kao predsjedavajući Predsjedništva. To je već uhodana procedura tako da s te strane nije bilo iznenađenja. Kad sam se ja sastao s gospodinom Lavrovom u Sarajevu naravno bila je zastava BiH", rekao je Čović.

Reakciju njegovih kolega takođe je komentarisao.

"Ne bi ja rekao da je ona uopće zbog tog susreta napravljena tako. Ona je danas u funkciji puno aktivnosti koje se dešavaju oko ključne stranke bošnjaka u BiH čija dva bošnjačka člana Predsjedništva i gospodin Džaferović i Komšić djeluju sukladno napucima predsjednika SDA. Tako da je to dio jedne sinkronizacije", poručio je Čović i dodao:

"To je jedna igra koja je trebala skrenuti pozornost s mnogih drugih pitanja koja danas imate u Sarajevu".

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je večeras da članovi Predsjedništva BiH ranije danas bojkotovali susret sa njim po nečijem nalogu, izražavajući interese nekih spoljnih snaga.

"Incident koji ste pomenuli nije suštinski za stav Rusije za razvoj odnosa sa narodima BiH. A, političari koji su donijeli tu odluku, mislim da nisu samostalni, očigledno rade po nečijem nalogu i vjerovatno izražavaju interese ne većine svojih birača, nego interese spoljnih snaga, koje nisu zainteresovane za razvoj ne rusko-bosanskih ili srpskih odnosa, nego uopšte za to da zemlje Zapadnog Balkana realizuju svoje pravo na izgradnju uzajamno korisne saradnje sa svim spoljnim partenrima", rekao je Lavrov.

On je podsjetio da je bivša šefica diplomatije EU Federika Mogerini, prije nekoliko godina, kada je delegacija Rusije dolazila na Balkan, uključujući i BiH, rekla da je to zona interesa EU i da drugi, uključujući Rusiju, nemaju tu šta da rade.

"To je filozofija duboko ukorijenjena u više evropskih zemalja, još od kolonijalnih vremena. Ne možemo da uradimo ništa po tom pitanju, ali je neophodno suprotstavljati se tom neprihvatljivom pristupu i mentalitetu", rekao je Lavrov.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 42

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...