LAVROV ISKUŠAVAO HRVATSKE ZVANIČNIKE OPASNIM TEMAMA: Razgovarali o otvaranju Ruskog centra za nauku i kulturu u Zagrebu. U Srbiji takav već postoji, u njemu ruski militanti obučavaju...

Treći dan diplomatske „turneje“ po Zapadnom Balkanu, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov stigao je i do Zagreba. Nakon skandala u BiH koji je izazvao nepoštivanjem simbola i Ustava BiH, zbog čega su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović neposredno pred održavanje sastanka otkazali svoj dolazak, Lavrov se zaputio u Beograd. Iz prijestolnice Srbije uputio je otrovne strelice prema članovima Predsjedništva BiH optuživši ih da rade po nečijem nalogu.

  • Mini market

  • 16. Dec. 2020  16. Dec. 2020

  • 9

Danas je Lavrov dočekan svečano u Zagrebu, a javnosti je posebno zapala za oko maska hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, na kojoj su utkane zastavice Republike Hrvatske i Ruske Federacije, kao i njegova izjava da je otkrio Lavrovljevu „toplu poetsku dušu“.

"Vrlo mi je drago što sam bio domaćin dragom Sergeju, koji je ovdje bio prije 16 godina i šest dana. Naš susret smo počeli tako što sam čitao Sergeju rusku poeziju na ruskom. Otkrio sam njegovu toplu poetsku dušu. Treća sreća, zbog koronavirusa dva puta smo morali otkazivati susret, u travnju pa u listopadu, ali uspjeli smo se naći prije Božića", rekao je Grlić Radman nakon sastanka.

Ipak, u kontekstu posjete ruskog šefa diplomatije, ruskih interesa u Hrvatskoj i regiji i odnosa Hrvatske prema Ruskoj Federaciji, mnogo je ilustrativnija jedna druga izjava. Naime, Lavrov je nakon sastanka sa Grlićem Radmanom poručio da je jedna od tema razgovora bila i otvaranje ruskog centra za nauku i kulturu u Zagrebu.

„Ruski ministar Lavrov je ocijenio kako je potpisivanje sporazuma na području kulture važno za područja nauke i obrazovanja za oba naroda, a naveo je kako je jedna od tema bilo otvaranje ruskog centra za nauku i kulturu u Zagrebu, koji postoji u mnogim gradovima“, prenijeli su regionalni mediji nakon sastanka.

Ova poruka i inicijativa za otvaranje ruskog centra za nauku i kulturu u Zagrebu, međutim, u regionalnom kontekstu ima jednu sasvim drugu dimenziju. Portal „Žurnal“ i novinar Avdo Avdić dugo i sistematično su istraživali modele i pravce ostvarivanja ruskog interesa u regiji.

U januaru 2018. godine „Žurnal“ je objavio tekst pod nazivom „OKUPACIJA U 12 SLIKA, SRBSKA ČAST: Zašto humanitarni radnici vježbaju gađanje u vojnom centru u Nišu?“. U tekstu je analiziran značaj „Rusko-srbijanskog humanitarnog centra“ ili „Ruskog centra nauke i kulture“ u Nišu u okupljanju i vojnim trenizima organizacije „Srbska čast“, koja je blisko povezana sa ruskim motociklističkim klubom „Noćni vukovi“.

Članovi moskovskog bajkerskog kluba „Noćni vukovi“ nalaze se na crnoj listi SAD-a, a u obrazloženju odluke o stavljanju na listu, koju je potpisao bivši predsjednik Barak Obama, navedeno je da "su „Noćni vukovi“ bili dio oružane grupe u Ukrajini koja je učestvovala u napadima na objekte za proizvodnju prirodnog gasa“, pisao je "Žurnal" u januaru 2018. godine.

Komandant američke vojske za Evropu, general Ben Hodges rekao je za srbijanski „Insajder“ da „Rusko-srbijanski humanitarni centar“  nije humanitarni centar, već je taj naziv „fasada i nije ono za šta se predstavlja“.

"Srbska čast" i "Noćni vukovi" održavali su i bliske kontakte sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom. Najistaknutiji među njima Bojan Stojković sa svojim kolegom Igorom Bilbijom se nekoliko puta fotografisao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom prije nego što će izaći na ulice Banje Luke u maskirnim uniformama i napisati da je „garda spremna“, naglašava „Žurnal“.

alt/Pripadnici "Srbske časti" u NSRS (Foto: Arhiva)/

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...