PANIKA U ČOVIĆEVIM REDOVIMA UOČI IZBORA U MOSTARU: „Hrvate se naziva UZP-om, `sporan` Kordić…"

S jedne strane stižu svojevrsne poruke vladajućih kako je uvjet da se ispune određeni zahtjevi podrška njihovim stranačkim listama. S druge strane, opozicione i manje stranke preko svojih aktivista pokušavaju potaknuti socijalna pitanja, proteste, štrajkove, što sve spada u način borbe za dolazak na vlast, piše "Večernji list BiH", inače blizak Čovićevom HDZ-u.

  • Politika

  • 18. Dec. 2020  18. Dec. 2020

  • 2

"I dok takvo što u općinama i gradovima koje imaju drukčije uređene odnose ima legitimitet, znakovito je da se u Mostaru najviše energije troši kako bi se oslabila pozicija vodećeg kandidata HDZ-a BiH za grad Mostar dr. Marija Kordića. Od stalnog podmetanja navodnog sprečavanja sindikalnih predstavnika u Domu zdravlja u Mostaru da se priključe prosvjedima, odnosno štrajku koji je organiziran zbog nepostizanja dogovora oko potpisivanja kolektivnog ugovora, do toga da ga se u dijelu bošnjačke javnosti nastoji predstaviti radikalnim hrvatskim političarom, što uopće ne odražava njegov karakter. Tako se Kordić, koji je i najizvjesniji za novoga gradonačelnika Mostara, našao na udaru slijeva i zdesna, a jedan od posljednjih udara proveden je u režiji tzv. nevladina sektora. Tako su s portala Transparentno pronašli tek grijehe u Kordićevoj kampanji: da mu je spot snimljen u Domu zdravlja, da je posjećivao djecu s Downovim sindromom, oboljele", zabrinuto piše vedeta Čovićevih medija Zoran Krešić.

“Unatoč tome što ustanove nisu svojina političkih stranaka te se njihove prostorije i sredstva ne smiju koristiti za političku promociju, nedorečenost postojećih zakona i nepostupanje nadležnih institucija potiče stranke i njihove kandidate da ih zloupotrebljavaju na ovaj način”, zaključili su iz ove organizacije, koja zapravo nije uspjela registrirati ni javnu objavu Mirsada Hadžikadića koji je SDA u Mostaru optužio da zloporabi Islamsku zajednicu i dijeli letke uoči izbora. No, to očito nije bilo bitno. Istodobno, na službenoj stranici Koalicije za Mostar, koju predvodi SDA, sve snažnije se nastavlja sijati mržnja prema Hrvatima sloganima kako je vrijeme za građanski Mostar, ali bez Hrvata. Jedan od apologeta te mržnje, nekadašnji poglavar Islamske zajednice Mustafa Cerić, usporedio je krajnje neprimjereno Mostar sa Srebrenicom pa nastavio po standardnoj matrici – Hrvati i Hrvatska, UZP.

“Srbija bi, stoga, posvojila i udomila svoje ‘izvanbračno čedo’, a Hrvatska bi se uselila u bosanski dom svog ‘izvanbračnog čeda’, oboje rođenih u paradržavnoj vezi ‘udruženog zločinačkog pothvata’. To se najeklatantnije moglo vidjeti oko lokalnih izbora u Srebrenici i sada oko lokalnih izbora u Mostaru”, piše Cerić navodeći da je Mostar Bošnjacima uvijek bio najdraži grad.

Sijanje mržnje

Istodobno, “ugledni Mostarac” Sergio Šotrić, koji se našao na listi SDA ponavljajući iste mantre, kampanjom straha i mržnje, također, nastoji mobilizirati Bošnjake da poraze Hrvate.

“Simpatizeri agresora na našu državu BiH, negatori genocida u Srebrenici, simpatizeri pravomoćno presuđenog UZP-a, negatori (do današnjeg dana) pravomoćno osuđenih ratnih zločina, ne mogu u 21. vijeku/stoljeću ni u kojem slučaju biti jamac prosperitetnog razvoja jednog europskoga grada i kvalitete života ogromne većine građana Mostara”, piše Šotrić. Istodobno, nijedna hrvatska opcija, a ponajprije HDZ BiH, a ni 1990 i HRS nisu izrekli ni slova mržnje ni vodili kampanju straha prema drugima i drugačijima, piše "Večernji list", izdanje za BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...