ZAKON SE MIJENJA: Za ubistvo čelnih ljudi Republike Srpske kazna je…

Vlada RS-a utvrdila je jučer Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, a koji uvodi doživotnu zatvorsku kaznu, i to za niz teških krivičnih djela, uključujući i ubistvo predstavnika najviših organa Republike Srpske.

  • Društvo

  • 18. Dec. 2020  18. Dec. 2020

  • 0

Zaživi li ovo zakonsko rješenje, na doživotnu robiju ići će se i za teško ubistvo, ali i za obljubu s djetetom mlađim od 15 godina ako je usljed djela nastupila smrt djeteta.

Ista sankcija predviđena je i za najteže oblike krivičnih djela protiv ustavnog uređenja Republike Srpske ako je pri tome zločinac s umišljajem ubio jedno ili više lica.

Doživotna zatvorska kazna propisana je i za terorizam ako su takva djela imala za posljedicu velika razaranja ili smrt jednog ili više osoba ili ako je pri izvršenju krivičnog djela učinilac ubio neko lice s umišljajem.

Do smrti iza rešetaka išao bi i onaj ko bi se odlučio za uzimanje talaca ako pri tome s umišljajem ubije oteto lice.

Vlada Republike Srpske imenovala je potom Radnu grupu za izradu Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...