NEKADAŠNJI DIPLOMATA: "Skandal tokom posjete Lavrova je obostrani diplomatski 'šamar', ruski MVP trebao je pod hitno povući svog ambasadora”

Penzionisani diplomata i dugogodišnji ambasador Bosne i Hercegovine u arapskom svijetu Edhem Pašić osvrnuo se na nedavnu posjetu ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini.

  • Mini market

  • 18. Dec. 2020  18. Dec. 2020

  • 6

Penzionisani diplomata i dugogodišnji ambasador Bosne i Hercegovine u arapskom svijetu Edhem Pašić smatra kako je tokom posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova došlo do velikog skandala koji je “veliki diplomatski šamar” za Rusiju, ali i za Bosnu i Hercegovinu. 

Pašić se u razgovoru za Anadolu Agency (AA) osvrnuo na nedavnu posjetu ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini koja je izazvala pažnju šire javnosti i medija te reakcije s obje strane, odnose Rusije spram Balkana, naročito kada je u pitanju BiH, te na odnose Rusije spram Bliskog istoka.

Ruski ministar Lavrov sastao se početkom sedmice sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu, a na sastanku nije bila istaknuta zastava Bosne i Hercegovine niti su prisustvovali drugi članovi Predsjedništva BiH. Potom su se članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili sastati s ruskim diplomatom, što je privuklo pažnju javnosti, zvaničnika i medija širom svijeta.

- Pašić: To je jedan veliki obostrani "diplomatski šamar" -

Pašić je kazao kako ga je kao građanina BiH veoma stid što se dogodio jedan takav skandal svjetskih razmjera.

”Tamo gdje profesionalna diplomatija zakaže, tada se događaju ovakve stvari. U posjetama manjeg nivoa, postoji nešto što se zove protokol. Protokol je lijepo lice svake države. Posjeta takvog nivoa, nivoa ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, trebala je biti tako što će doći prethodnica Lavrova i, zajedno sa protokolom MVP-a BiH i Predsjedništva BiH, u koordinaciji strogoj sa sva tri člana Predsjedništva, njihovim kabinetima, dogovoriti svaki detalj te posjete”, rekao je Pašić.

Podsjetio je da, kada svi koji su domaćini ruskom diplomati, tri člana Predsjedništva BiH i ministrica vanjskih poslova, odobre svaki detalj te posjete (vrijeme, mjesto dolaska, gdje će se nalaziti zastava, teme razgovora…), kada se postigne opšta saglasnost, onda dolazi do posjete.

”Zaista sam iznenađen. Uopšte ne mogu razumjeti da je moglo doći do ovakvog nereda u toj posjeti. To je jedan veliki diplomatski šamar obostran, kako za Rusku Federaciju, tako i za BiH. Za BiH nekako i razumijem s obzirom na to da smo mi ovakva konstrukcija kakva jesmo, ali ne razumijem rusko Ministarstvo spoljnih poslova i ja mislim da bi zbog ovog skandala, to su gabariti svjetske diplomatije, ruski MVP trebao pod hitno povući svog ambasadora”, rekao je Pašić.

Podsjetio je kako su u pripremi takve posjete angažirane ambasade obje zemlje, kako Ambasade BiH u Moskvi, tako i Ambasade Ruske Federacije u Sarajevu.

“Reakcija dva člana Predsjedništva BiH nakon skandala u Istočnom Sarajevu je sasvim razumljiva. Ali, do nje nije trebalo doći da je bilo profesionalne diplomatije i kod jednih i kod drugih“, rekao je Pašić.

Naveo je, ako je bilo profesionalno i dogovoreno gdje će stajati zastave, a nisu stavljene, to je, onda, jedna ”nedopustiva prevara“ te je trebalo kazati ako je tako bilo.

”Što se tiče gasa, ja prosto ne vjerujem da bi poslije ovog skandala ruska diplomatija išla još toliko dole. To bi bilo baš ispod svakog nivoa”, rekao je Pašić.

- Odnos BiH prema svjetskim silama -

Govoreći o odnosima Rusije spram Balkana, s posebnim fokusom na Bosnu i Hercegovinu, Pašić je kazao kako postoje velike sile i treba se imati mnogo više senzora nego bilo ko da bismo znali naći svoje dolično mjesto u veoma komplikovanim međunarodnim odnosima i interesima s obzirom na to da je BiH geostrateški tu gdje jeste.

”Moramo strogo voditi računa o svim stranama, bitna nam je i Rusija svakako, pored Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Turske, Evropske unije (EU), arapskih zemalja… Svi nam trebaju. Mi smo takvi, tu smo gdje jesmo i imamo kapacitet unutra da možemo biti prijatelji sa svima. Mi smo najjači u multikulturi. Naša multikultura je svjetski fenomen. Ovdje su se uvijek spajali svjetovi, spajale se vjere. Pravilo se jedno razumijevanje tako da je to jedan civilizacijski fenomen koji nama omogućava da imamo najbolje odnose sa svima“, rekao je Pašić.

Podsjetio je i na duboke kulturološke veze ovih područja s Ruskom Federacijom.

“Uvijek postoji ta slavenska duša koja nas spaja. Nas i veliku Rusiju. Rusija je velika, ruski narod je veliki. Mi smo vezani kulturno i civilizacijski“, rekao je Pašić.

Smatra kako danas nema nijedne kuće u BiH, bez obzira na to da li u njoj živi katolik, musliman, Jevrej ili pravoslavac, a da nije vezana za tu kulturu.

”Stalno smo imali te kulturne veze koje su uvijek bile među nama. Kad god smo sretali nekog Rusa, uvijek smo ga smatrali i gledali kroz tu vizuru i obratno. To je bilo od carske Rusije, za vrijeme Sovjetskog saveza… Danas imamo te odnose u jednom nevjerovatnom ćorsokaku. Da vam pravo kažem, ne razumijem odnos spoljne politike Ruske Federacije prema BiH, upravo zbog toga“, rekao je Pašić.

Prisjetio se kako je u periodu dok je bio u Vijeću ministara BiH poslije Daytona, bila najbolja saradnja s ruskim ambasadorima.

”Ruski ambasadori su prema BiH bili tako široki i dobronamjerni da su bili dobrodošli u svaku kuću u BiH. Međutim, danas, ja vjerujem da to (predsjednik Ruske Federacije Vladimir, op.a.) Putin ne zna dovoljno s obzirom na svjetske velike probleme u kojima se nalazi i njegova zemlja. Danas je, nažalost, ruski ambasador, moram to reći s gorčinom i tugom, samo ambasador i to jedne struje u okviru naših Srba u BiH. On se pretvorio u glasnogovornika Milorada Dodika. Od toliko časnih Srba, naših Srba u BiH, kompletna ruska spoljna politika veže se za čovjeka, ja mislim, koji ni sam nije svjestan gdje ide i šta radi”, rekao je Pašić.

Podsjetio je na ”ružan odnos Dodika prema muslimanima“, jer to nije Bosna i Hercegovina u kojoj su vijekovima bili prisutni dobrosusjedski odnosi.

”Na kraju, poslije svog ovog ‘orgijanja’ koje je pravio s Lavrovom, neobjašnjivo mi je da je Lavrov mogao spustiti se na tako nizak nivo, zbog sebe, zbog svoje velike zemlje, koju mi poštujemo u BiH, onda mu je ovdje poručio i rekao: ‘Evo, sad si ovdje bio, dobrodošao si u Republiku Srpsku, a sutra ideš tamo negdje u neku BiH.’ To je strašno i nedopustivo. Ja apelujem na ovaj svijet, posebno na glavne aktere koji oblikuju međunarodne odnose, i na predsjednika (Republike Turske, Recepa Tayyipa, op. a) Erdogana i predsjednika Putina, koji sigurno ne zna detalje ovog skandala, i na međunarodnu zajednicu da obrate pažnju na ovaj necivilizacijski fenomen u BiH”, rekao je Pašić.

Pašić je govorio i o načinima na koje se mogu unaprijediti odnosi BiH s Ruskom Federacijom.

”Naši ekonomski odnosi nisu tako loši, mogu biti daleko bolji. Ali, kulturni odnosi, diplomatski i tako dalje bi se morali popraviti i staviti na ispravan odnos između nas. Da ruski ambasadori koji dođu ovdje, budu kao što su bili ambasadori i poslije Daytona. Da bude dobrodošao u svaku kuću u BiH, a ne samo u kuće koje slijede jednog Milorada Dodika. Samo tako se mogu popraviti”, rekao je Pašić.

Dodao je kako su ljudi u BiH mnogo toga doživjeli i još doživljavaju.

”Ispostavilo se da čovjek može svašta pretrpjeti, ali poniženje ne“, rekao je Pašić.

- O odnosu ruske politike prema Bliskom istoku -

Dogogodišnji bh. diplomata je govorio o odnosima Ruske Federacije prema Bliskom istoku.

Naveo je kako prati i te odnose i da mu se čini kako ruska vanjska politika i odnos prema Bliskom istoku, ali i ovim područjima, ”pomalo liči na politiku SAD-a šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je vladao svjetski sudar komunizma i kapitalizma, a ratovalo se i u Vijetnamu, Kambodži …“.

”Tada se vanjska politika SAD-a vezala za najgore predsjednike i diktatore u Latinskoj Americi ne bi li oni zaštitili od prodora komunističkih ideja i tako dalje. Hoću reći, tada se spoljna politika SAD-a vezala za najgore momke. Danas to isto radi ruska politika“, rekao je Pašić.

Naveo je i kako je to neobjašnjivo.

”Od nas svih u BiH, sva se ruska velika politika, opšteljudska, humana dimenzija velike Rusije svela na jednog probisvijeta iz Laktaša, da bi zanemarili sve nas druge koji smo ovdje, koji smo uvijek voljeli Rusiju“, rekao je Pašić.

Smatra i kako se isto događa na Bliskom istoku, a posebno se osvrnuo na Siriju i rusku podršku predsjedniku te zemlje Basharu al-Assadu.

Naveo je kako Assad predstavlja jednu manjinu, alevite, a kada je došlo do rata, Rusija je podržala Assada.

”Od toliko opcija, a bilo ih je više, koje su imale i svoj ljudski dignitet i borile se da se uspostavi jedan sistem u Siriji koji će biti demokratski i jednakopravan za sve Sirijce, Rusi su se vezali samo za jednog Assada i oni su ga spasili nauštrb, odnosno rezultat toga je mnogo prolivene krvi. Volio bih da ruska politika preispita svoj odnos i prema Bliskom istoku i prema nama ovdje“, rekao je Pašić.

Istaknuo je i kako je prije nekoliko godina, kada je svečano otvorena džamija u Moskvi, kojoj je prisustovao i turski predsjednik te brojni drugi državni zvaničnici, Putin održao veoma lijep govor o islamskoj civilizaciji.

”Skoro dvije milijarde muslimana u svijetu gleda Putina, da je to jedan čovjek koji je prijatelj islama i muslimana. On je takav. Međutim, on se ovdje veže za ljude koji su sasvim suprotno od onoga što on jeste“, rekao je Pašić.

Naveo je i kako bi volio da Putin bude obaviješten o svemu ovome i, kada sjedne s Erdoganom, s kojim podržava mir i bezbjednost, koliko se to može u regionu i svijetu, da stave na agendu i BiH.

”Jer, BiH je jako važna u odnosu svjetova“, zaključio je Pašić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...