STRAJO KRSMANOVIĆ O AFERI "IKONA": Ovo je treći gaf Milorada Dodika...

Krsmanović smatra da bi ikonu, nakon što bude vraćena u BiH, trebalo preuzeti Tužilaštvo BiH.

  • Mini market

  • 21. Dec. 2020  21. Dec. 2020

  • 0

Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, govorio je za N1 o slučaju ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Rusije.

Krsmanović smatra da bi ikonu, nakon što bude vraćena u BiH, trebalo preuzeti Tužilaštvo BiH.

"Oni treba time da se bave. Mislim da ta ikona nikako ne bi smjela doći ponovo u ruke Milorada Dodika. Ona treba da dođe u ruke Tužilaštva, da se stvar istraži do kraja, da se presude vinovnici cijelog skandala i da se vrati vlasniku. To je jedini normalan i moguć put", kazao je. 

Komentarisao je i politički aspekt ovog slučaja.

"Zaista je riječ o jednoj teškoj političkoj blamaži, u maniru latinoameričkih diktatora. Ja mislim da je jedini mogući odgovor da je Milorad Dodik ovim potpisao svoju političku kapitulaciju. Poslije ovoga, on nema šta reći, kao što već nekoliko dana i ne govori. Povukao se u tu samoizolaciju i tamo očito kontemplira o svojoj budućnosti", istaknuo je.

Krsmanović navodi da je cijeli događaj došao nakon smjene predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije i skidanja ploče s imenom Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama.

"Ovo je treći njegov gaf i preko njega teško da može autentično preći. Jedino što može, po mom mišljenju, je izaći pred javnost i reći da se povlači sa svih političkih funkcija. U svakom slučaju, nemjerljiva šteta nanesena je državi BiH i njemu lično", kazao je.

Zaključuje da je ovdje bila riječ o jednoj osionosti povodom dolaska Lavrova.

"Očigledno da je taj njegov dolazak izrežiran na način da bude primljen u entitetu, a ne u državi, bez državne zastave. Neko se ponašao kao da dolazi veliki brat koji štiti od svega. Na njihovu žalost, iz te osionosti su napravljeni previdi, koji su nanijelu najveću štetu njima", kazao je.

Krsmanović smatra da bh. pravosuđe ovdje ima veliku šansu da povrati svoj ugled, koji je poljuljan. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...