ŠPIJUNI SU OKO NAS: Otkriven veliki propust na pametnim telefonima, hakeri su imali pristup lozinkama, mikrofonu i kameri…

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je taj propust postojao oko godine dana i možemo se samo pitati je li ga još neko iskoristio za špijuniranje.

  • HiTec

  • 22. Dec. 2020  22. Dec. 2020

  • 0

Kada se govori o sigurnosti pametnih telefona, loptica je na strani Applea i njihovog iPhonea, koji se smatra puno sigurnijim u odnosu na Android, ali svima je odavno jasno kako potpuna sigurnost ne postoji. To je na svojoj koži otkrio niko drugi nego Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, čiji je iPhone hakiran (bez njegovog znanja) nakon što je od saudijskog princa Mohammeda bin Salmana primio videozapis putem WhatsAppa. Također, s vremenom smo saznali i za još nekoliko sigurnosnih propusta na Appleovim telefonima koji su iskorišteni za hakiranje i napade.

Žrtve hakiranja, prema posljednjim medijskim izvještajima, postali su i zaposlenici "Al Jazeere" - navodno se radi o 36 ili 37 osoba koje su radile kao novinari, voditelji, producenti ili su bili direktori te kompanije. Napad je, navodno, ponovno povezan sa Saudijskom Arabijom, čiji su hakeri iskoristili sigurnosni propust u iMessageu koji je popravljen s posljednjom verzijom softvera iOS 14. Putem tog propusta napadači su imali pristup lozinkama i mikrofonu, a čak su mogli snimati fotografije s telefona. Jasno, riječ je o iznimno opasnom propustu koji je napadačima pružio potpuni uvid u privatne i poslovne živote njihovih vlasnika.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je taj propust postojao oko godine dana i možemo se samo pitati je li ga još neko iskoristio za špijuniranje. Operaciju špijunaže novinara otkrili su istraživači Citizen Laba s Univerziteta u Torontu. U napadu je korišten spyware izraelske kompanije NSO Group, a iza njega stoje, što je, naravno, neslužbeno - Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Iz NSO Groupa reagirali su na te navode te kažu da nisu upoznati s tvrdnjama Citizen Laba i da nemaju pristup podacima hakiranih osoba. Objavili su kako istražuju sve slučajeve u kojima postoje vjerodostojni dokazi zloupotrebe od njihovih klijenata, uz naglasak da je njihov softver namijenjen isključivo borbi protiv kriminalaca.

Situaciju su komentirali i iz Applea te kažu da ne mogu potvrditi informacije koje je objavio Citizen Lab, ali kažu da je napad bio ciljan te potiču korisnike na instalaciju posljednje verzije njihovog mobilnog operativnog sistema, piše "The Guardian".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...