OVAKO ĆE IZGLEDATI NOVI SAZIV VLADE KS: Poznata imena svih ministara

Prvobitni plan "četvorke" bio je da do Nove godine bude sastavljena nova Vlada KS, ali je proces usporen, jer se čekala potvrda na organima stranaka. Sada su sva imena poznata.

  • Politika

  • 22. Dec. 2020  22. Dec. 2020

  • 0

Imenovanje novog saziva Vlade Kantona Sarajevo trebalo bi da bude okončano početkom januaru 2021. godine i poznata su imena svih kandidata za ministarske pozicije, piše Klix.

Kako se saznaje iz izvora unutar "četvorke", mandatar za sastavljanje novog saziva Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto trebalo bi da u četvrtak preda imena kandidata, što bi značilo da bi imenovanje moglo biti okončano u prvoj sedmici januara 2021.

Prvobitni plan "četvorke" bio je da do Nove godine bude sastavljena nova Vlada KS, ali je proces usporen, jer se čekala potvrda na organima stranaka. Sada su sva imena poznata.

Naša stranka dobit će premijersku poziciju i jedno ministarstvo, dok će Narod i pravda dobiti šest resora, a Socijaldemokratska partija BiH tri.

Edin Forto, budući premijer (Naša stranka) (Foto: T. S./Klix.ba)Edin Forto, budući premijer (Naša stranka) (Foto: T. S./Klix.ba)

Edin Forto iz Naše stranke izabran je za mandatara za formiranje novog saziva Vlade Kantona Sarajevo nakon što je njegova vlada, odnosno šest stranaka koje su je sačinjavale, izgubila povjerenje Skupštine Kantona Sarajevo u januaru ove godine.

Rođen je 16. augusta 1972. u Sarajevu. Tokom rata na području BiH, radio je kao novinar, urednik i DJ na nekoliko radijskih stanica, poput “Obala Art Centra”, Radija “ZID” i Radija “202”. Sarađivao je i sa magazinom “BH Dani”.

Nakon završenih diplomskih i postdiplomskih studija u Americi, Forto se zaposlio kao istraživački analitičar u njujorškoj kompaniji “Euroasia Group”. Nakon toga je radio kao politički analitičar u organizaciji “Freedom House” u New Yorku.

U Bosnu i Hercegovinu se vratio 2003. godine. Politikom se počeo baviti krajem 2000-ih, kada se priključio Našoj stranci. U periodu od 2011. do 2014. godine bio je konsultant u "Bosnian-American Friendship Associationu".

Ministarstvo finansija

Davor Čičić, budući ministar finansija (SDP)Davor Čičić, budući ministar finansija (SDP)

Socijaldemokratska partija BiH predložila je Davora Čičića za ministra finansija Kantona Sarajevo. Čičić je magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za finansije i računovodstvo.

U dosadašnjem radnom vijeku radio je u različitim firmama na pozicijama u oblasti upravljanja prodajom, marketinga, finansija, poslovnog planiranja u FMCG-u i maloprodajnoj industriji u BiH i regiji.

U "Sarajevski kiseljak" je došao 2010. godine, gdje je u početku vodio Odjel marketinga i razvoja, a zatim preuzima i Odjel prodaje. Dužnost direktora "Sarajevskog kiseljaka" preuzima 2020. godine.

Ministarstvo zdravstva

Haris Vranić, budući ministar zdravstva (SDP)Haris Vranić, budući ministar zdravstva (SDP)

Haris Vranić je kandidat Socijaldemokratske partije BiH za čelnu poziciju u Ministarstvu zdravstva KS. Bio je uposlen u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu od 1997. godine.

Magistrirao je 2009., a doktorirao 2014. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Godine 2012. i 2013. bio je uposlenik u Klinici Ludwigsburg Univerziteta Heidelberg u Njemačkoj.

Uposlenik je i član Upravnog odbora Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Ministarstvo privrede

Adnan Delić, budući ministar privrede (Narod i pravda) (Foto: Klix.ba)Adnan Delić, budući ministar privrede (Narod i pravda) (Foto: Klix.ba)

Adnan Delić je kandidat Naroda i pravde za čelnu poziciju u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo. Rođen je 6. oktobra 1985. u Maglaju. Profesor je sporta i tjelesnog odgoja.

Na poziciju ministra privrede dolazi iz realnog sektora. Posljednje radno iskustvo proveo je na poziciji odgovorne osobe i direktora marketinga "Imteca".

Polaznik je i Leadership Programa američkog Adizes instituta, namijenjenog razvoju vještina najvišeg nivoa menadžera i ovladavanju alatima organizacione transformacije u kompanijama.

Ministarstvo saobraćaja

Adnan Šteta, budući ministar saobraćaja (SDP) (Foto: T. S./Klix.ba)Adnan Šteta, budući ministar saobraćaja (SDP) (Foto: T. S./Klix.ba)

Socijaldemokratska partija BiH ponovo je predložila Adnana Štetu na poziciju ministra saobraćaja Kantona Sarajevo. Šteta je rođen 1980. godine u Mostaru.

Ekspert je iz oblasti ekonomije s iskustvom u segmentu kriznog menadžmenta i prodaje. Kao konsultant je radio s velikim svjetskim konsultantskim kućama kao što su "McKinsey & Company" i "Horn & Company".

Radio je na projektu spajanja "Konzuma" i "Mercatora" nakon što je "Agrokor" preuzeo "Mercator" i na implementaciji category management procesa u Bosni i Hercegovini.

Šteta je proveo jedanaest godina kao uposlenik "Agrokorovog" koncerna, gdje je obavljao poslove direktora društva "Velpro" d.o.o. Sarajevo, kao i izvršnog direktora i člana uprave "Konzuma" d.o.o. Sarajevo BiH.

Pored ovih pozicija, obavljao je i poslove direktora trading i category managementa, kao i maloprodaje i marketinga u "Konzumu".

Ministarstvo pravde i uprave

Lejla Brčić, buduća ministrica pravde (Naša stranka) (Foto: D. S./Klix.ba)Lejla Brčić, buduća ministrica pravde (Naša stranka) (Foto: D. S./Klix.ba)

Lejla Brčić, bivša kantonalna ministrica pravde i uprave, ponovo će doći na tu poziciju na prijedlog Naše stranke. Rođena je 1981. godine Tuzli.

Diplomirala je 2005. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U trinaestogodišnjem aktivnom radnom iskustvu u struci pokazala je odlične rezultate i dokazala se kao odlična pravnica.

Radila je kao pravnica u sektoru predškolskog obrazovanja, finansija (MF "Prizma") i zdravstva (Zavod zdravstvenog osiguranja KS).

Bila je kandidatkinja Naše stranke za načelnicu općine Novi Grad Sarajevo na lokalnim izborima 2016. godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova

Admir Katica, budući ministar unutrašnjih poslova (Narod i pravda) (Foto: D. S./Klix.ba)Admir Katica, budući ministar unutrašnjih poslova (Narod i pravda) (Foto: D. S./Klix.ba)

Admir Katica je kandidat za ministra unutrašnjih poslova kojeg je predložila stranka Narod i pravda. Rrođen je 1975. godine. Diplomirao je na Fakultetu kriminalističkih nauka, a magistrirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

Završio je i Londonsku školu za odnose s javnošću LSPR te Media centra Sarajevo i Centra za strateško komuniciranje London. Usavršavao se u odnosima s javnošću i u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Austrije.

Stručno usavršavanje imao je i na Policijskoj akademiji "Baton Rouge", Univerzitet Louisiana, te pri Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.

U Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova radio je kao savjetnik ministra za poslove policije od 2007. do 2010. godine.

Posljednji radni angažman imao je na poziciji šefa Kabineta Predsjedništva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Ministarstvo kulture i sporta

Samir Avdić, budući ministar kulture i sporta (Narod i pravda)Samir Avdić, budući ministar kulture i sporta (Narod i pravda)

Samir Avdić dolazi na čelnu poziciju Ministarstva kulture i sporta KS na prijedlog Naroda i pravde. Rođen je 1967. godine u Sarajevu. Košarku je počeo trenirati kao 12-godišnjak u ekipi sarajevske Bosne.

Tu je prošao sve selekcije, od juniorskih do seniorskih kategorija. Sa 23 godine dobio je privilegiju da ponese kapitensku traku svog kluba.

S košarkaškom reprezentacijom Bosne i Hercegovine izborio je učešće na tri eurobasketa, a zbog ozbiljnih ponuda timova sa Starog kontinenta, Samir Avdić odbio je poziv Portland Trail Blazersa za dolazak na ljetnu NBA ligu.

Samir Avdić trenutno je sportski direktor košarkaške selekcije BiH.

Ministarstvo prostornog uređenja i Ministarstvo komunalne privrede

Enver Hadžiahmetović, budući ministar za resor prostornog uređenja i komunalne privrede (novo ministarstvo)Enver Hadžiahmetović, budući ministar za resor prostornog uređenja i komunalne privrede (novo ministarstvo)

Nova vlast u Kantonu Sarajevo najavila je spajanje Ministarstva prostornog uređenja i Ministarstva komunalne privrede, a na čelu tog resora trebalo bi da se nađe Enver Hadžiahmetović kao prijedlog Naroda i pravde.

Rođen je 1964. godine u Sarajevu. U Brezi je završio osnovnu i srednju školu, a diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Sarajevu. Radio je u Graničnoj policiji BiH do 2013. godine.

Godine 2019., kao kadar Naroda i pravde, postaje direktor "Vodovoda i kanalizacije".

Ministarstvo visokog obrazovanja

Melika Husić-Mehmedović, buduća ministrica visokog obrazovanja, nauke i mladih (kandidatkinja samostalnog zastupnika Damira Marjanovića)Melika Husić-Mehmedović, buduća ministrica visokog obrazovanja, nauke i mladih (kandidatkinja samostalnog zastupnika Damira Marjanovića)

Planirano je da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS bude podijeljeno na dva resora, a na poziciji ministrice visokog obrazovanja trebalo bi da bude Melika Husić-Mehmedović.

Rođena je 1979. godine u Sarajevu. Završila je studij na Ekonomskom fakultetu u rodnom gradu, a postdiplomski studij iz oblasti poslovnog upravljanja (MBA – Master of Business Administration) na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Doktorsku tezu “Stil života i luksuzna potrošnja” odbranila je 2009. godine na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Melika Husić-Mehmedović je redovna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Ministarstvo predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja

Naida Hota-Muminović, buduća ministrica osnovnog i srednjeg obrazovanja (Narod i pravda) / Foto: PreporodNaida Hota-Muminović, buduća ministrica osnovnog i srednjeg obrazovanja (Narod i pravda) / Foto: Preporod

Na čelo novouspostavljenog Ministarstva predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja trebalo bi da dođe Naida Hota-Muminović kao prijedlog Naroda i pravde.

Naida Hota-Muminović rođena je 1981. godine u Sarajevu, gdje je i započela osnovno obrazovanje, a usljed ratnih dešavanja, nastavila u izbjeglištvu u Beču. Po povratku u Sarajevo 1996. upisuje i završava Prvu bošnjačku gimnaziju.

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek za engleski jezik i književnost, i stekla zvanje profesorice engleskog jezika i književnosti. Paralelno završava i Pravni fakultet na Univezitetu u Sarajevu i stječe zvanje diplomirane pravnice.

Po završetku studija, radi kao profesorica engleskog jezika u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji. Ističe se društvenom angažiranošću i aktivnostima kroz rad u nevladinom sektoru.

Direktorica je Prve bošnjačke gimnazije.

Ministarstvo za boračka pitanja

Omer Osmanović, budući ministar za boračka pitanja (Narod i pravda)Omer Osmanović, budući ministar za boračka pitanja (Narod i pravda)

Omer Osmanović, rođen 1968. godine, kandidat je Naroda i pravde za čelnu poziciju Ministarstva za boračka pitanja KS. Doktorirao je prošle godine na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu.

Za vrijeme rata bio je pripadnik Odreda policije "Bosna" i nosilac je Srebrene policijske značke. Poslije rata je većinu radnog staža proveo u realnom sektoru.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice

Ivana Prvulović je kandidatkinja Naroda i pravde za ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice. Po zanimanju je pravnica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...