KO JE DARKO ELEZ: Počeo sa švercom cigareta pa prešao na oružje, s kumom ga zavadila misica, postao JEDAN OD NAJOPASNIJIH KRIMINALACA NA BALKANU

Elez je rođen 1980. godine, krivična djela počeo je da niže, prema dokumentaciji MUP-a Republike Srpske, odmah nakon rata. Bavio se švercom cigareta, a potom i oružja!

  • Hronika

  • 22. Dec. 2020  22. Dec. 2020

  • 0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, postupajući po nalogu Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu, uhapsili su Darka Eleza (40) i priveli ga nadležnom sudu na daljnje postupanje i nadležnost.

Elez je rođen 1980. godine, krivična djela počeo je da niže, prema dokumentaciji MUP-a Republike Srpske, odmah nakon rata. Bavio se švercom cigareta, a potom i oružja!

Navodno je postao “poznat” po prodaji heroina i kokaina. Poznat je i po tome što je “volio da sarađuje sa policijom”, a mnogo su pisali i o njegovom sukobu s kumom Đorđem Ždralom, s kojim je postao ljuti neprijatelj.

Jedna verzija kaže da je do pucanja “bratske ljubavi” došlo zbog bivše, fatalne misice i "Playboyeve" zečice Slobodanke Tošić. Ona je, navodno, prvo bila Elezova djevojka pa je potom bila i sa Ždralom.

On se 2006. godine seli u Beograd, gdje se povezuje sa Slobodanom Neškovićem zvanim Kobac, koji ga je povezao s jednim od najjačih beogradskih dilera Pejovićem zvanim Peka. Inače, Elez ima kuću i stan u Beogradu. Sa svojim saradnicima je 2006. “odradio” pljačku Privredne banke Sarajevo u iznosu od 2,2 miliona eura, ali je, navodno, došlo do trzavica, jer novac nije dobro podijeljen.

Nikada nije izbjegavao medije i u mnogim emisijama je govorio da nije kriminalac. Uhapšen je u septembru 2009. u Beogradu zbog, kako se navodi, “više ubistava, iznuda, ucjena, razbojništava”.

Za Elezom je, zbog pokušaja ubistva Ždrale, bila raspisana i međunarodna potjernica. Nakon hapšenja, policija je kod Eleza pronašla i listu za odstrel. Godinu dana nakon hapšenja, 2010., beogradski sud osudio ga je na devet godina zatvora!

Ležao je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, a 2013. je tražio da ostatak kazne “odsluži” u BiH, ali nije mu dozvoljeno. Godine 2013. u Sarajevu je podignuta još jedna optužnica protiv njega za više krivičnih djela organizovanog kriminala. Ima dva pasoša i dva državljanstva – Srbije i BiH.

Tužilaštvo BiH uputilo je zahtjev za izručenje Eleza našoj državi.

Potjernicu za Elezom raspisao je Sud BiH na zahtjev Tužilaštva BiH, a zbog optužnice za organizovani kriminal, koja je podignuta još 2013. godine u predmetu kodnog naziva “Lutka”.

Tužilaštvo BiH podiglo je u avgustu 2013. godine optužnicu protiv 32 osobe u predmetu “Lutka”, koja se odnosi na jednu od najvećih organizovanih kriminalnih grupa u BiH.

Optuženi se teretio za organizovani kriminal u vezi s više ubistava i teških ubistava, oružanih pljački banaka i transporta novca u višemilonskim iznosima, pljačke, razbojništva, pranje novca i druga teška krivična djela, saopćeno je tada iz Tužilaštva BiH, piše Hayat.

Ovi optuženi terete se za neka od najtežih krivičnih djela organizovanog kriminala počinjena u proteklih 10 godina na području BiH.

Elez je služio devetogodišnju zatvorsku kaznu u Srbiji kao vođa narkogrupe iz Istočnog Sarajeva, a već je ispitivan na okolnosti optužnice s organizovanim kriminalom u predmetu “Lutka”, kada se branio šutnjom.

On je osumnjičen za više krivičnih djela, a hapšen je 2013. godine u velikoj akciji policije kodnog naziva “Lutka”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...