PUTIN IZGUBIO ŽIVCE: Rusija uvela sankcije Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj

Ruska vlada uvela je sankcije diplomatama iz nekoliko zemalja EU. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova, šefovi diplomatskih misija Njemačke, Francuske i Švedske u Moskvi pozvani su na raspravu o slučaju otrovanog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

  • Svijet

  • 22. Dec. 2020  23. Dec. 2020

  • 1

Sankcije uključuju zabranu ulaska predstavnicima njemačkog vladinog aparata.

Ovo je danas najavljeno otpravnici poslova njemačke ambasade u Moskvi Beatei Grzeskoj tokom razgovora u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, kako je Njemačka agencija za štampu saznala iz kancelarije u Berlinu.

Moskva na ovaj način reaguje na sankcije koje je EU uvela zbog trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Diplomate prethodno nisu bile obavještene o razlozima. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova govorila je o zakazanom sastanku, piše nemački Bild.

Podsjetimo, EU je uvela sankcije protiv prvog zamjenika šefa predsjedničke administracije Sergeja Kirienka, šefa domaće obavještajne službe Aleksandra Bortnikova i dvojice zamjenika ministara odbrane zbog trovanja Navaljnog. Rusija je potom najavila kaznene mjere protiv visokih zvaničnika u vladinom aparatu u Nemačkoj i Francuskoj.

altFoto: SPUTNIK 

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova smatra da su sankcije EU neprihvatljive i nezakonite. Zemlje koje su preduzele ove korake nisu pružile Rusiji ili svojim partnerima iz EU dokaze o navodima da je ruska vlada umješana u pokušaj ubistva Navaljnog. Naime, Aleksej Navaljni je otrovan u avgustu hemijskim nervnim agensom Novičok, koji je razvijen u Sovjetskom Savezu.

Kaznene mjere EU uključuju zabrane ulaska i zamrzavanje imovine.

Poziv evropskih diplomata uslijedio je nakon otkrića samog Navaljnog u vezi sa njegovim trovanjem. On je jučer objavio telefonski snimak kojim je dokazao umješanost Moskve u trovanje.

Sam Navaljni pozvao je jednog od osumnjičenih tajnih agenata FNB-a i nagovorio ga da oda detalje o napadu. Ruska vlada odbacila je njegovo izlaganje kao neosnovano.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...