ŠTA UČINI, CRNI AMARE: Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv muškarca iz BiH, optužen je da je na internetu "puštao"...

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava.

  • Hronika

  • 23. Dec. 2020  23. Dec. 2020

  • 0

Kako su saopćili iz Tužilaštva BiH, optuženi Amar Musli (rođen 1997. u Bijeljini) tereti se da je nezakonito omogućio plasman većeg broja videosadržaja, serija i filmova iz BiH i regiona putem interneta, a čije je prikazivanje zaštićeno autorskim pravima.

Tereti se da je u novembru 2019. godine, protivno članu 32. Zakona o autorskim i srodnim pravima, bez odobrenja nosioca autoskih prava, putem više internet-stranica, učinio javno dostupnim za pregled više od 700 epizoda različitih TV serija, autora i produkcija iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Navedena autorska djela učinio je dostupnim široj javnosti pristupom preko računara, pametnih telefona, televizora i odgovarajućih uređaja za prijem i obradu digitalnih zemaljskih televizijskih i satelitskih signala.

Istragom je utvrđeno da je optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, postavljao reklame i različite vidove oglašavanja i programa za zaradu putem pridruživanja i oglašavanja, postavljenih na njegovim web-stranicama na društvenim mrežama, gdje je kao kontakt ostavljao svoje e-mail adrese.

Optuženi je ovim nanio štetu nosiocma autorskih prava, jer je u namjeri, bez odobrenja nosilaca autorskih prava, učinio dostupnim javnosti autorska djela, čime je počinio krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...