POTPUNI KOLAPS NA GRANICAMA: Njemački avioni spašavaju stvari, prevoze svježu hranu Britancima...

Njemačka "Lufthansa" u srijedu je izvela specijalni let za prijevoz voća i povrća u Englesku, jer se zbog neprestanog haosa na britansko-francuskoj granici naziru nestašice hrane i drugih vitalnih zaliha.

  • Ekonomija

  • 24. Dec. 2020  24. Dec. 2020

  • 0

Glasnogovornik "Lufthanse" rekao je za "CNN Business" da je teretni Boeing 777 prevezao 80 tona svježe robe iz Frankfurta do aerodroma Doncaster-Sheffield u sjevernoj Engleskoj kako bi se snabdjeli supermarketi poput "Tesca", "Sainsbury'sa" i "Aldija".

Ovaj potez dolazi dok se lanci supermarketa u Velikoj Britaniji i druga preduzeća bore s utjecajem zatvaranja žila kucavica za prijevoz robe između južne Engleske i Francuske, potaknutog upozorenjem britanske vlade da nova, zaraznija varijanta Covida-19 nije pod kontrolom u Londonu i okolnim područjima.

Francuska i Velika Britanija dogovorile su se kasno u utorak da ponovo otvore trajektne luke i željezničku vezu Eurotunnel, ali najmanje 3.000 kamiona ostalo je blokiranih u srijedu ujutro, a njihovi vozači čekali su negativne testove na Covid-19 koji su im potrebni za putovanje, piše "CNN Business".

Vodeći britanski supermarketi "Tesco" i "Sainsbury's" upozorili su ranije ove sedmice da će im početi ponestajati neke vrste svježeg voća i povrća u roku od nekoliko dana ako saobraćajni haos uskoro ne bude riješen. Industrijsko udruženje odgovorno za hladnu distribuciju također je upozorilo da bi produžena blokada u januaru izazvala “značajne probleme” za lance snabdijevanja.

"Lufthansa" je saopćila da ispituje mogu li se u narednih nekoliko dana ponuditi dodatni specijalni letovi za teret.

“Provjeravamo, također, da li je moguć redovni let”, rekao je glasnogovornik kompanije. “Mogli bismo koristiti teretni avion, ali ispitujemo i bismo li putničke avione mogli koristiti samo za teretne letove.”

Njemački prijevoznik poduzeo je sličan korak na početku pandemije još u martu, kada je pokrenuo “zračni prijevoz za cijelu Njemačku” kako bi osigurao isporuku robe širom zemlje.

Ovaj potez podsjetio je mnoge na operacije još iz vremena Hladnog rata, kada su američki i britanski avioni snabdijevali zapadni Berlin hranom i ostalim neophodnim stvarima tokom sovjetske blokade 1948. i 1949. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...