MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Ukoliko vam se dogodi da motor nemirno radi u leru, u velikim ste problemima, evo šta treba odmah napraviti…

Kad je motor u praznom hodu, očekuje se da radi mirno i uravnoteženo. No, šta ako osjetite vibracije, nuravnoteženo izgaranje, ako se poveća broj okretaja?

  • Auto

  • 24. Dec. 2020  24. Dec. 2020

  • 0

U ‘leru’ automobili rade na 700-800 obrtaja u minuti. Sami ćete, po iskustvu, procijeniti kad vam motor ne radi kao inače.

Obično je to simptom nekih problema.

Kod benzinaca bi to mogle biti dotrajale svjećice zbog kojih će paljenje smjese u cilindrima biti otežano. Također, mogući su i problemi s neispravnošću instalacija.

Jedan od mogućih uzroka su i onečišćeni injektori goriva te začepljeni filter zraka. Neispravan ventil protoka zraka mogao bi, također, biti jedan od uzroka. Nejednak rad motora moguć je i zbog narušavanja vakuuma u sistemu dovoda zraka i goriva u motor.

Nakon promjene zupčastog remena, može se dogoditi da on nije savršeno usklađen pa i rad ventila nije sinhroniziran. Sve to reducira kompresiju i rezultira neoptimalnim radom motora u praznom hodu. Slični se problemi mogu javiti i zbog dotrajalosti zupčastog remena.

Na kraju, mogući su i problemi s vremenom paljenja smjese zbog kojih će motor raditi grublje ili se ugasiti. U svakom slučaju, ako osjetite da vam motor nejednako radi, potrebno je potražiti pomoć mehaničara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...