ZLATKO MILETIĆ O IZBORIMA U MOSTARU: “Izbori su pokazali da HDZ BiH nije isto što i hrvatski narod, realno je očekivati da SDA i njeni sateliti ponovo pomognu Čoviću"

Delegat Miletić podsjeća na drugačije okolnosti u kojima su održani izbori u Mostaru 2008. godine. 

  • Mini market

  • 24. Dec. 2020  24. Dec. 2020

  • 6

"Izbori u Mostaru izazvali su neobičnu nervozu i nezadovoljstvo kod HDZ-a BiH ako se uvaži činjenica da su u odnosu na izbore iz 2008. godine gotovo udvostručili rezultat", napisao je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, na početku analize izbora u Mostaru koju je objavio na svom Facebook profilu. Miletić piše da, uprkos tim naizgled dobrim rezultatima, razlozi za nezadovoljstvo HDZ-a "imaju uporišta". 

"U Mostaru je politika HDZ-a BiH, precizno, strateški i dosljedno vođena u posljednjih 12 godina, doživjela svoj prvi ozbiljniji poraz. Još je za njih bolnije što se to dogodilo na onome mjestu koje zovu "stolnim gradom Hrvata u BiH".

Miletić podsjeća na drugačije okolnosti u kojima su održani izbori u Mostaru 2008. godine. 

"Propali privatni stranački pokušaj obitelji Lijanović tada je uzeo jednak broj mandata kao i HDZ BiH, na tragu populizma i novotarija, "uspješnog" pojedinca koji će promijeniti paradigmu političkog ponašanja. Ti glasovi u tom trenutku su bili glasovi Hrvata Mostara, nezadovoljnih lokalnom politikom HDZ-a BiH, koji su jednim dijelom otišli i HDZ-u 1990."

Prema Miletićevom mišljenju, posljednji izbori u Mostaru donijeli su niz razloga za zabrinutost lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića. 

"Očekivanja su išla u smjeru da će HDZ uzeti sve glasove Hrvata u Mostaru, što je osujetila agilna Hrvatska republikanska stranka. Nisam siguran da će HRS donijeti nešto novo u politici i retorici u odnosu na HDZ BiH, ali je njen predsjednik Slaven Raguž prve izjave intonirao na najpogubniji način za sveukupnu politiku Dragana Čovića izjavivši: 'Hrvati u BiH nisu HDZ, ja sam živi svjedok.'

...U svakom slučaju, propao je plan HDZ-a BiH da u Mostaru potvrdi ekskluzivnost predstavljanja Hrvata u "svom stolnom gradu", a time simbolično i u cijeloj BiH. Na taj način se urušava koncept jednomislećeg tijela Hrvatskog narodnog sabora BiH", napisao je Zlako Miletić. Dodao je i da je Stranka demokratske zajednice "prema  preliminarnim rezultatima, ostvarila isti rezultat kao i 2008. godine, ovaj put uz pomoć brojnih satelitskih stranaka, ali da ni to njima ne daje razloga za zadovoljstvo. Građanske stranke su najviše glasova "otkinule" od SDA".

Zlatko Miletić vjeruje kako će, kao i nebrojeno puta do sada, SDA priteći u pomoć Čoviću i HDZ-u."Pragmatična ostrašćenost SDA da pomogne HDZ-u BiH upravo je proporcionalna autodestruktivnoj ostrašćenosti SBB-a i DF-a da pomognu SDA te je suradnja opet izvjesna", napisao je Miletić, koji je početkom godine napustio Demokratsku frontu, u kojoj je bio generalni sekretar, nakon što je Željko Komšić podržao SDA i SBB u rušenje Kantonalne vlade u Sarajevu.

("SB", Facebook)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...