JESTE LI GLEDALI OVO OSTVARENJE: Stephen King jednom je pohvalio ovaj potcijenjeni ratni film (VIDEO)

Stephen King je u svojoj gostujućoj kolumni za Entertainment Weekly napisao da je Narednik James najbolji film 2009. godine.

  • Kultura

  • 10. Maj 2024  10. Maj 2024

  • 0

Kako godine prolaze, nekoć hvaljeni filmovi polako padaju u zaborav, kako među prosječnom publikom tako i među velikim filmofilima. Kada je riječ o ratnim filmovima, teško je zaboraviti hitove poput Spašavanja vojnika Ryana (Saving Private Ryan), Apokalipse danas (Apocalypse Now) ili Full Metal Jacketa, no za jedan ratni film ne čujemo često, a jednako je kvalitetan. Radi se o Naredniku Jamesu (The Hurt Locker) iz 2008. godine.

Ovaj hvaljeni ratni triler režirala je Kathryn Bigelow, a napisao Mark Boal. Film je inspiriran istinitim događajima kroz koje je Boal prolazio tokom rata u Iraku.

Smješten u 2004. godinu, ratni triler prati narednika Jamesa i njegovu jedinicu za razminiranje koja na ulicama Bagdada demontira bombe. Film prikazuje psihološko stanje različitih članova ekipe i njihove reakcije na stres koji ih svakodnevno okružuje. Dok neki od njih zaziru od borbe, drugi ne mogu živjeti bez adrenalina koji donosi rat.

Glavne uloge igraju Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Christian Camargo, Ralph Fiennes, David Morse i Guy Pearce.

Stephen King je u svojoj gostujućoj kolumni za Entertainment Weekly napisao da je Narednik James najbolji film 2009. godine.

"Međutim, Narednik James nije samo uzbudljiv. Redateljica Kathryn Bigelow (Pakleni val), koja je već istraživala destruktivne impulse mladića, nadmašila je samu sebe u ovoj vještoj drami koja govori o privlačnosti rizika i nasilja. Želite li znati zašto je političarima tako lako hraniti ratni stroj? Odgovor ćete pronaći ovdje", napisao je poznati pisac.

Narednik James osvojio je šest Oscara, među kojima su bili Oscar za najbolji film, najboljeg redatelja i najbolji originalni scenarij.

(Index.hr)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...