"SB" U KATEDRALI SRCA ISUSOVA: Održana sveta misa povodom Božića, evo kako je sve proteklo (FOTO)

Misi povodom najvećeg katoličkog blagdana Božića prisustvovao je ograničen broj vjernika zbog pandemije.

  • Društvo

  • 25. Dec. 2020  25. Dec. 2020

  • 0

U sarajevskoj Katedrali Srca Isusova održana je sveta misa povodom Božića, koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju nekoliko svećenika.

Misi povodom najvećeg katoličkog blagdana Božića prisustvovao je ograničen broj vjernika zbog pandemije Covida-19.

Kardinal Puljić je na samom početku svim katoličkim vjernicima čestitao Božić te pozvao ljude da budu bliži jedni drugima kako bi mijenjali svijet, javlja BHRT.

“Bog je ljubav i zato je obećao poslati misiju prosvjetitelja i Bog se objavljivao postepeno kroz povijest. Prvo je slao razne objave da bi čovjek shvatio Božiju ljubav. Međutim, ljudska zaslijepljenost bila je dosta velika, tako da čovjek nije uvijek ni shvatio ni prihvatio Božiju poruku“, kazao je Puljić vjernicima.

Istaknuo je da se čovjek udaljio od Boga i da se udaljio od samoga sebe.

“Koliko puta smo vidjeli da nema hrabrosti da se suočimo sa svojom istinom. Bog se približavao nama kao malo dijete da mu se radujemo i zaista tako Bog progovara. Eto, to je izvor radosti zašto se mi Bogu radujemo, jer Bog govori jezikom ljubavi. Sveti Božić je prilika da prepoznamo šta je Bog za nas učinio. Obnovio je naše dostojanstvo. Božić je divna prilika da se preispitamo“, rekao je kardinal Puljić.

Napomenuo je, također, da je pravi izvor radosti kada čovjek shvati da ga Bog voli, jer to mu zaista daje pravi smisao života.

“Proživljavamo trenutno mnoge kušnje, ove zaraze, unijet je strah među ljude, nije to bezazleno. Zato poželimo da slaveći Božić shvatimo kako nam je vraćeno dostojanstvo. Želim da utjehu Božića ponesemo u svoje kuće, u svoje obitelji i da to podijelimo i sa ljudima s kojima živimo. Neka u našim očima vide da zračimo radostima Božića. Tada život ima smisla“, istaknuo je Puljić te dodao:

“Želimo da postanemo bliži jedni drugima kako bismo mijenjali ovaj svijet koji je zaražen ne samo koronom nego brojnim drugim otrovima u međuljudskim odnosima. Zato, zračimo ljepotom života.“

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...