"SB" NA LICU MJESTA: Počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na dnevnom redu je... (FOTO)

Na dnevnom redu je Prijedlog budžeta FBiH za 2021. godinu, koji će se razmatrati po hitnom postupku.

  • Vijesti

  • 29. Dec. 2020  29. Dec. 2020

  • 0

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Na dnevnom redu je Prijedlog budžeta FBiH za 2021. godinu, koji će se razmatrati po hitnom postupku.

Budžet Federacije BiH za 2021. predložen je u iznosu od 5,43 milijarde KM i smanjen je za 72,7 milona KM u odnosu na ovogodišnji budžet, ali je izazvao mnogo kontroverzi zbog povećanja sredstava za plate i naknade, kao i druge stavke.

Tako je u Federaciji BiH za plate i naknade u 2020. izdvojeno 209,6 miliona KM, dok se u 2021. planira izdvojiti 219,7 miliona KM bez obzira na to što je pandemija u punom jeku i što se najgore ekonomske posljedice tek očekuju.

Tekući transferi neprofitnim organizacijama planirani su u iznosu od 17,4 miliona KM i veći su za 900 hiljada KM u odnosu na budžet Federacije BiH za 2020. godinu.

Najznačajnija promjena odnosi se na transfer planiran za političke stranke i koalicije u iznosu od 3,8 miliona KM, što predstavlja povećanje za 1,8 miliona KM u odnosu na iznos planiran u budžetu Federacije BiH za 2020. godinu.

Vlada FBiH planirala je 2021. godine za usluge prijevoza i goriva izdvojiti 2,8 miliona KM, što bi predstavljalo povećanje za 0,2 miliona KM ili sedam posto.

Izdaci za energiju iznosili bi 6,6 miliona KM, što bi predstavljalo povećanje za 0,3 miliona KM u odnosu na iznos iz 2020. godine.

Putni troškovi bi se smanjili za 0,1 milion KM i iznosili bi 2,7 miliona KM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...