U TOKU JE RASPRAVA O BUDŽETU: Novalić predstavio argumente za usvajanje

"Predloženi budžet Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu sadrži sve elemente za stabilizaciju stanja, ali i za stvaranje pretpostavki za dugoročni oporavak", kazao je federalni premijer Fadil Novalić obraćajući se delegatima na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

  • Vijesti

  • 30. Dec. 2020  30. Dec. 2020

  • 0

Oni po hitnom postupku razmatraju budžet, čiji je predlagač Vlada FBiH.

Jučer je ovaj finansijski akt odobrio Predstavnički dom na sjednici, ali da bi stupio na snagu, treba u istom tekstu da ga prihvati i Dom naroda.

Premijer Novalić, obrazlažući članovima Parlamenta Vladin prijedlog budžeta, i danas je prvo prezentirao ekonomske posljedice globalne pandemije Covida-19, koje nisu zaobišle ni Federaciju BiH, te je zaključio da će budžet za 2021. sadržavati mjere za sanaciju stanja.

To se odnosi i na BDP i radna mjesta čiji je broj umanjen od početka pandemije u FBiH, a kasniije povećavan zahvaljujući "Korona-zakonu" i drugim preduzimanim mjerama, ali je i dalje manji nego na početku krize, za koju premijer kaže da, po ekonomskim posljedicama, podsjeća na ranija krizna vremena, pa i na historijsku krizu iz prve polovine 20. stoljeća.

Ukupni predloženi budžetski iznos za Federaciju BiH u 2021. godini je 5.481.251.899 KM, što je za 27,7 miliona manje od ovogodišnjeg budžeta, tačnije od rebalansa, izvršenog u aprilu.

Delegatska rasprava o budžetu je u toku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...