MISTERIJA POKUPSKOG RASJEDA: Sravnio je sa zemljom Banju Luku 1969., a sada je uništio Petrinju i Baniju...

Stravični i razorni zemljotres koji je jučer u 12.19 sati pogodio Petrinju, Sisak i okolicu, bio je tridesetak puta jači nego potres koji je u martu pogodio Zagreb. No, osim jačine, između ovih dvaju potresa postoji još jedna ključna razlika.

  • Regija

  • 31. Dec. 2020  31. Dec. 2020

  • 0

Zagreb se nalazi na zoni tzv. medvedničkih rasjeda, dok su Petrinja i Sisak u zoni tzv. pokupskog rasjeda, piše 24sata.hr.

Je li upravo pomicanje tog pokupskog rasjeda uzrok stravičnog zemljotresa koji je sravnio centar Petrinje?

- Vjerojatno je to tako, ali potrebna su detaljna ispitivanja i analize da bi se to potvrdilo. U svakom slučaju, zagrebački i petrinjski potres su dva različita epicentralna područja i nemaju veze jedan s drugim. Seizmička aktivnost na našem području ove godine je pojačana. Osnovni uzrok toga je gibanje afričke ploče prema euroazijskoj pa se nama potresi događaju na rasjednim plohama - objasnila je rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić.

Pokupski rasjedni sistem pruža se od Jastrebarskog preko Pokupskog pa gotovo do Banje Luke. Aktivnosti na tom rasjedu nisu rijetke.

24sata 

Godine 1909. izazvao je potres od 5,8 stepeni po Richteru, a pretpostavlja se da je jedan segment tog rasjeda 1969. uzrokovao potres od 6,4 stepeni po Richteru, koji je uništio Banju Luku.

Pretpostavljaju da se zemljotresi na tom području događaju zbog smicanja, tj. vodoravnog pomicanja ploča jedne uz drugu. Jednostavno rečeno, ploče stružu jedna od drugu.

Uz smicanje, ploče se, također, mogu podvlačiti. Do toga dolazi kada se ploče sudare, a potom se jedna podvuče pod drugu. U tom podvlačenju napetost se stvara u jednoj od ploča. Kada se ta napetost prekine, oslobodi se enormna količina energije koja počne putovati prema površini.

24sataInfografika: 24sata

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...