NOVINE OPASNOG NASLOVA: Radončićev bilten najavio 2021. parafrazom naslova zloglasne knjige Slobodana Miloševića - "GODINE RASPLETA"!?

Prvi ovogodišnji broj "Dnevnog avaza", otužnog biltena pod jarmom Fahrudina Radončića, izašao je sa zlokobnom porukom na naslovnoj stranici: POČINJE GODINA RASPLETA. Niko ko iole poznaje noviju historiju ovih prostora, odnosno nekadašnje zajedničke države, nije ovakvu najavu mogao primiti sa ravnodušnošću i bez teških, uznemirujućih asocijacija na neke druge, tragične "godine raspleta".

  • Mini market

  • 03. Jan. 2021  04. Jan. 2021

  • 4

"Godine raspleta", poznato je, naslov je ozloglašene knjige srbijanskog lidera Slobodana Miloševića objavljene u predvečerje krvavog raspada Jugoslavije (1989) uoči agresivnih, osvajačkih ratova koje je "Balkanski kasapin" i nepresuđeni ratni zločinac nedugo kasnije pokrenuo, u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Kako će se se brzo pokazati, Miloševićeve "Godine raspleta", zbirka njegovih govora, članaka, intervjua.., su za ratove u bivšoj Jugoslaviji postavile ideološku plaformu i imala ulogu kakvu je 60-ak godin ranije imao zloglasni "Mein Kampf" Adolfa Hitlera u pripremama i pokretanju Drugog svjetskog rata. Nemoguće je zamisliti da bi se u nekim novinama na njemačkom jeziku, bilo kakve da su uređivačke orjentacije, mogao pojaviti naslov koji citira naziv te najmonstruznije knjige u povijesti čovječanstva.

alt/Foto: Avaz.ba/ 

Jedan beogradski pisac u vrijeme izdavanja Miloševićeve knjige, koji je recenzirala i preporučivala poznata pjesnikinja Desanka Maksimović, tvrdio je da bi mnogo primjereniji naslov za knjigu takvog sadržaja i opasnih namjera bio "Krvava bajka", aludirajući na najpoznatiju poemu Maksimovićke o stradanjima  "čete đaka na brdovitom Balkanu" u Drugom svjetskom ratu.

/Foto: Arhiva/

U vrijeme kada režim (Radončićevog prijatelja) Aleksandra Vučića u Beogradu zajedno sa političkim i pravnim nasljednicima  Slobodana Miloševićem poput Ivice Dačića i uz jatake u Bosni i Hercvegovini, Crnoj Gori i na Kosovu, pod visokim pokroviteljstvom Putinove Rusije nekriveno obnavlja ideju Velike Srbije kroz mimikrijski termin "srpskog sveta", svako pominjanje "Godine raspleta" može proizvesti samo nelagodu, strah i strepnju. Ni Milošević nije tvrdio da će godine raspleta biti "oružane", ali nije isključivao da "mogu biti i oružane"...

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...