PANIKA U REPUBLICI SRPSKOJ: Sredoje Nović konsterniran inicijativom Željka Komšića prema Ustavnom sudu

Član Predsjedništva Željko Komšić najavio je da će Ustavnom sudu podnijeti apelaciju za ocjenu ustavnosti ili usklađenosti Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH s Ustavom BiH, a razlozi zbog kojih planira da podnese zahtjev su kršenje niza međunarodnih dokumenata, među kojima je i Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

  • Politika

  • 04. Jan. 2021  04. Jan. 2021

  • 11

Iz njegovog kabineta ocijenjeno je da su usvajanjem izmjena i dopuna spomenutog zakona, koji je usvojen prije pet godina, nametnuti rigorozni uslovi i onemogućena prijava prebivališta za veliki broj građana BiH, čime je posebno pogođena povratnička populacija.

- Nakon iscrpljene mogućnosti da se zakon u ovoj fazi političkih odnosa promijeni, član Predsjedništva BiH Željko Komšić odlučio je da uputi apelaciju Ustavnom sudu BiH - navedeno je iz Komšićevog kabineta.

Sredoje Nović, koji je kao ministar predložio spomenuti zakon, a dvije godine kasnije za njega glasao u Domu naroda, kaže:

- Suština je u tome da bošnjački političari, među koje spada i Komšić, Ustavni sud BiH smatraju svojim sudom, političkim sudom i institucijom preko koje treba da budu regulisani odnosi u BiH u narednih 50 godina. Oni očekuju da će jednog dana sve odluke Ustavnog suda biti supsumirane u Ustav BiH i time derogirana ovlašćenja i nadležnosti Republike Srpske - kaže Nović.

Prema njegovim riječima, politički stav bošnjačkih partija je da, ako nešto ne može proći kroz zakonodavnu proceduru, onda će stvar riješiti Ustavni sud.

- Dovoljno je primijetiti da su potpuno identične odredbe koje sada osporava Komšić s onima koje je osporavao Klub Bošnjaka u Domu naroda pozivajući se na kršenje vitalnog nacionalnog interesa, što je odbacio Ustavni sud. Zato će biti posebno interesantno pratiti kako će sud sada postupiti - kaže Nović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...